S.M. El Rei rep al Prof. Douglas A. Melton, guanyador de la III Edició de l'Abarca Prize', pels seus avenços en la cura de la diabetis tipus 1

Madrid, 26 d’octubre de 2023.- Aquest matí, al Palau de la Zarzuela, S.M. El Rei ha rebut el Professor Douglas A. Melton com a guanyador de la III edició del Premio Internacional de Ciencias Médicas Dr. Juan Abarca, ‘ABARCA PRIZE’. Melton, codirector de l'Institut de Cèl·lules Mare de Harvard, investigador de l'Institut de Medicina Howard Hughes i investigador distingit a Vertex Pharmaceuticals, ha rebut el guardó pels seus avenços en la recerca de la cura de la diabetis tipus 1.

A la trobada amb S.M. El Rei també hi han acudit el Dr. Juan Abarca i la Dra. Elena Abarca, president i vicepresidenta d'HM Hospitales, respectivament i impulsors d'aquest guardó, juntament amb el Prof. Alberto Muñoz, president de la Fundación de Investigación HM Hospitales (FiHM). 'ABARCA PRIZE' va néixer el 2021 inspirat en els fonaments del compromís permanent amb el progrés i la salut de les persones, valors intrínsecs de la figura del Dr. Juan Abarca Campal, fundador juntament amb la Dra. Carmen Cidón Tamargo del Grup hospitalari, al llarg de tota la seva trajectòria professional.

La tarda anterior a l'audiència amb S.M. El Rei, el Prof. Melton va recollir el guardó 'ABARCA PRIZE', dotat amb 100.000 euros i un diploma acreditatiu, en una cerimònia presidida pel ministre de Sanitat José M. Miñones que, en el discurs de tancament de l’acte, ha felicitat el professor Melton com a guanyador de la III Edició i a la família Abarca Cidón per aquesta iniciativa. “El Prof. Douglas A. Melton i la seva investigació fan visible i palpable per a milions de persones que pateixen aquesta malaltia, 100.000 a Espanya, que ara s'està més a prop de tenir una cura per a la diabetis tipus 1, la qual genera molta cronicitat al sistema sanitari. Des del Ministeri sempre hem volgut estar vinculats a aquest premi com a exemple de col·laboració públic privada, que defensem i que crec que és el millor camí per millorar la qualitat de vida de les persones”, va destacar el ministre de Sanitat.

Per la seva banda, el Professor Melton ha assenyalat: “Estic molt emocionat i il·lusionat amb el guardó d'ABARCA PRIZE” i vull agrair-li-ho a la família Abarca Cidón i a la FiHM, tot i que per a mi, el premi més gran seria que els meus fills no s'haguessin d'injectar mai insulina. Per a qualsevol pare veure que pot aconseguir que els seus fills es lliurin d'una malaltia és el premi més gran al qual pot aspirar. El meu compromís és que un nen a qui diagnostiquin en aquests moments diabetis tipus 1 pugui pensar que tindrà una cura, i no tinc cap raó per creure que no serà possible. El meu missatge és un missatge d'esperança”.

La cerimònia de lliurament d'ABARCA PRIZE ha comptat amb la presència de més de 150 convidats entre els quals destaquen nombroses personalitats públiques. La cerimònia ha estat presidida pel ministre de Sanitat, José M. Miñones.

A més, prèviament a ser rebut per S.M. El Rei, Melton ha impartit una conferència magistral a l'Auditorio Reina Sofia de l'Hospital Universitario HM Sanchinarro a una bona part dels professionals sanitaris del Grup i als alumnes de la Facultat d'HM Hospitales de Ciencias de la Salud de la Universidad Camilo José Cela (UCJC), en la qual ha desgranat alguns dels seus avenços mèdics i investigacions per a la cura de la diabetis tipus 1. La conferència ha conclòs amb un enriquidor debat amb els endocrinòlegs i altres professionals sanitaris del Grup sobre les línies de recerca en aquest camp.

El professor Douglas A. Melton obre la porta a la cura de la diabetis tipus 1 Fa dècades que Melton treballa en l'estudi de les possibilitats de les cèl·lules mare per a la creació de teràpies per al tractament de diferents malalties, com la diabetis tipus 1.

El seu laboratori estudia la biologia del desenvolupament del pàncrees per créixer i desenvolupar cèl·lules pancreàtiques (illots de Langerhans) funcionals secretores d'insulina. Paral·lelament, investiguen maneres de protegir les cèl·lules beta de l'atac autoimmune.

Aquesta investigació ha estat fonamental per comprendre el desenvolupament del pàncrees i per aclarir com transformar cèl·lules mare en cèl·lules beta funcionals, totalment controlables per la glucosa i capaces de secretar insulina a nivells prou alts com per oferir potencial com a teràpia cel·lular capaç d'alliberar els pacients del monitoratge diari de la glucosa i les injeccions d'insulina.

Actualment, Melton treballa juntament amb el seu equip i diferents companyies farmacèutiques en diferents assaigs clínics, el propòsit dels quals és avançar en la teràpia cel·lular com un nou tractament per a la diabetis tipus 1. De fet, els seus estudis amb pacients que han rebut cèl·lules d'illots pancreàtics trasplantades juntament amb fàrmacs immunodepressors han obtingut grans resultats, aconseguint que alguns dels seus pacients s'hagin “curat” durant diversos mesos de la seva diabetis tipus 1.

“És possible que els dos canvis més importants a l'àmbit de la investigació siguin la capacitat de modificar els gens i l'ús de les cèl·lules mare. La combinació de tots dos proporcionarà nous tractaments per a moltes malalties. No per a totes les malalties, però sí per a moltes que estan pendents de resoldre's. Sobretot, neurodegeneratives i del sistema nerviós central”, va destacar Melton.


El jurat de l‘ABARCA PRIZE’ 

Aquest any, el jurat ha estat presidit per la professora Silvia Priori, cardiòloga i investigadora al Departament de Medicina Molecular de la Universitat de Pavia, així com a l'Hospital ICS Maugeri, i ha comptat entre els seus membres amb Philippe J. Sansonetti, microbiòleg, professor i director de la Unitat de Patogènesi Molecular Microbiana del reconegut centre de recerca francès Institut Pasteur i guanyador de la II Edició d''ABARCA PRIZE'; el paleontòleg espanyol Juan Luis Arsuaga, director del Centro Mixto UCM-Instituto de Salud Carlos III de Evolución y Comportamiento Humanos i codirector dels jaciments de la Serra d'Atapuerca; el professor Federico de Montalvo, doctor en Dret i president del Comité de Bioética de España des del 2019 fins al 2022; la professora Pura Muñoz-Cánoves, llicenciada en Farmàcia i Doctora en Ciències Biològiques i investigadora d'Alts Labs a l'Institut de Ciència de San Diego (EUA); i la doctora Sandra Myrna Díaz, investigadora superior del CONICET a l'Institut Multidisciplinari de Biologia Vegetal (IMBIV), reconeguda amb el Premi Nobel de la Pau el 2007 amb el Grup Intergovernamental d´Experts sobre el Canvi Climàtic i el Premi Princesa d’Astúries en Investigació Científica i Tecnològica (2019).


Sobre l‘ABARCA PRIZE’ 

El Premio Internacional de Ciencias Médicas Doctor Juan Abarca, l“ABARCA PRIZE”, neix l'any 2021 amb el propòsit de posar en valor davant la societat internacional l'impacte dels avenços i les innovacions medico científiques. Aquest guardó es concedeix a aquella personalitat del món de la investigació i la ciència de qualsevol part del món, el treball del qual hagi contribuït de manera transcendental a la millora de la salut de les persones i les poblacions.

L“ABARCA PRIZE” s'inspira en els fonaments del compromís permanent amb el progrés i la salut de les persones, valors intrínsecs de la figura del doctor Juan Abarca al llarg de tota la seva trajectòria professional.


NP III Abarca Prize
To Top