Neix l‘Observatori de la Menopausa’, el qual servirà per elaborar un mapa sobre la salut i el benestar de les dones que afronten aquest període vital i com a plataforma d’investigació

La celebració del II Simposi d'Avanços en el maneig de la Menopausa avui a partir de les 18:00 a l'Espacio Maldonado de Madrid és l'escenari elegit per a la presentació del naixement de l'Observatori de la Menopausa. Aquesta és la iniciativa principal que desenvoluparà la Càtedra de Menopausa de la Fundación de Investigación HM Hospitales, Theramex, i la col·laboració de la Clínica Palacios, i pretén dibuixar un mapa de la menopausa el més precís possible amb l'objectiu que esdevingui una plataforma de recerca i serveixi per definir iniciatives d'abordatge personalitzades.

“L'observatori proporcionaria una plataforma per a la investigació continuada sobre temes relacionats amb la menopausa. Això ajudarà a identificar tendències, factors de risc i millorar pràctiques en l'atenció mèdica i la prevenció de malalties associades amb la menopausa”, assenyala el Dr. Santiago Palacios, director de la Càtedra de la Menopausa de la Fundación de Investigación HM Hospitales (FiHM) i director de la Clínica Palacios.

Aquest observatori pretén recopilar dades específiques i actualitzades sobre la salut i el benestar de les dones durant la menopausa, incloent-hi aspectes físics, psicològics i socials, que dibuixen un mapa precís de la situació de la menopausa, la qual cosa sens dubte facilitarà la difusió d’informació i l'educació sobre la menopausa, tant per a professionals de la salut com pel públic en general.

Per aconseguir-ho s'ha habilitat el web: catedramenopausia.com un repositori on es recolliran dades específiques i actualitzades sobre la salut i el benestar de les dones durant la menopausa. Javier Carpintero, director general de Theramex per a Espanya, Itàlia i Portugal, assegura que “estem molt orgullosos d'aquest pas que fem a la nostra aliança, amb l'objectiu de dotar l'Observatori de dades proporcionades directament per les mateixes dones en aquesta nova web que llancem. Això ens servirà per continuar treballant per a la dona i l'entesa de la seva salut, per poder oferir solucions adaptades a cada etapa de la seva vida, i poder seguir acompanyant-la en la seva transició per la Menopausa”.

L'observatori ajudarà a identificar àrees de millora i apostarà per polítiques i recursos que satisfacin millor les necessitats d'aquesta població. En resum, establir un observatori sobre la dona menopàusica a Espanya és un pas important cap a la promoció de la seva salut i benestar en aquesta etapa de la vida, així com per millorar-ne l'atenció mèdica i els serveis disponibles.

“Això contribueix a augmentar la consciència i el coneixement sobre la menopausa i reduir l'estigma i la manca d'informació que sovint envolten aquest període de la vida de la dona i fer que cada dia més dones sol·licitin atenció sanitària per problemes relacionats amb la menopausa degut a Espanya a l'envelliment de la piràmide poblacional. A HM Hospitales estem encantats de contribuir-hi a través d'aquesta activitat formativa, pionera a nivell mundial, que possibilitarà la consecució d'una vida millor, més productiva i saludable per a la dona”, assenyala el Dr. Juan Abarca, president d’HM Hospitales.


Principal repte

Tant la càtedra com l'observatori aspiren a donar resposta al principal desafiament que té la menopausa de cara a la societat que és crear un entorn comprensiu, informat i solidari que reconegui i valori l'experiència de les dones durant la menopausa, i que els ofereixi el suport necessari per travessar aquesta transició de manera saludable i positiva. Per aconseguir-ho, cal visibilitzar i afrontar els tabús, els estigmes i la manca d'informació que envolten aquesta etapa natural a la vida de les dones.

“La menopausa ha estat històricament un tema poc discutit i sovint envoltat de conceptes erronis i negatius, la qual cosa dificulta que les dones comprenguin i gestionin adequadament els canvis físics, emocionals i psicològics que poden experimentar durant aquest període. La manca d'educació i consciència sobre la menopausa contribueix a la invisibilitat dels símptomes i els desafiaments que enfronten les dones menopàusiques. Això pot comportar la minimització de les seves experiències i necessitats, així com la manca de suport i recursos adequats a l'àmbit mèdic, laboral i social”, indica el Dr. Palacios.

A més, és crucial que els sistemes d'atenció mèdica i els professionals de la salut estiguin capacitats per abordar les necessitats específiques de les dones menopàusiques i oferir un enfocament integral i personalitzat per al maneig dels símptomes i la promoció de la salut durant la menopausa.

Jornada

La presentació de l'Observatori i la seva amplificació tindrà lloc al II Simposi 'Avanços en el maneig de la menopausa', que se celebra a l'Espacio Maldonado aquesta tarda, a partir de les 18:00, i que reunirà a especialistes de la sanitat privada i pública, els qui debatran sobre la teràpia hormonal, els símptomes vasomotors, les alteracions genit urinàries, la salut òssia, cardiovascular, mental i sexual.NP JORNADA MENOPAUSIA (Cat).docx

To Top