HM Hospitales, Becton Dickinson i Pfizer s'uneixen per desenvolupar un nou codi de bones pràctiques per a la malaltia tromboembòlica venosa

Madrid, 13 de desembre de 2022.- El Grup HM Hospitales, la tecnològica Becton Dickinson (BD) i la companyia biomèdica Pfizer s'han unit per dur a terme un codi de bones pràctiques actualitzat d'atenció sobre la Malaltia Tromboembòlica Venosa (ETV) que contempla la part assistencial, farmacològica i tecnològica. Aquest codi de bones pràctiques suposarà una millora en l'atenció als pacients, especialment en aquells casos de més complexitat i proporcionarà circuits i algorismes més clars dels què disposava el professional mèdic fins ara.

A la posada en marxa d'aquest codi de bones pràctiques se suma la creació de la Consulta específica de Malaltia Tromboembòlica Venosa que té per objectiu facilitar l'atenció a aquells pacients que vulguin una segona opinió i que proporciona suport a casos de maneig més complex que requereixin la valoració d’un expert.

La materialització d'aquest nou codi de bones pràctiques ha tingut lloc amb la signatura d'un acord a la seu del Grup hospitalari on el president d'HM Hospitales, Dr. Juan Abarca Cidón, va destacar que “som pioners a Espanya en la implantació de les tècniques endovasculars pel tractament d'aquestes lesions, ja que, si el pacient no és tractat correctament, fins a un terç de les trombosis venoses poden desenvolupar un trombe embolisme pulmonar (TEP) amb una mortalitat associada del 50%. Per això és important protocol·litzar aquesta patologia”.

Lourdes López, directora general de BD Espanya i Portugal, explica que “des de l'àrea intervencionista de BD, seguint el seu objectiu de millorar la qualitat de l'atenció als pacients, es desenvolupen solucions innovadores especialitzades en l'àrea del tractament de malalties vasculars. En aquest àmbit, l'aposta per millorar els resultats relacionats amb la patologia venosa ha anat en increment els darrers anys. Aquestes solucions no només milloren la qualitat de vida dels pacients, sinó que aporten valor al sistema de salut en l'abordatge del tractament i el seguiment de la trombosi venosa profunda”.

Per a Sergio Rodríguez, director general de Pfizer España, “aquest tipus de programes ens permeten posar el pacient al centre de l'abordatge integral i control de la seva malaltia, cosa que ens ajuda a millorar la qualitat de l'atenció assistencial del pacient amb malaltia tromboembòlica vascular”.

Aquesta iniciativa es va posar en pràctica a l'Hospital Universitario HM Montepríncipe l’any 2009, essent pionera en la definició d'un codi de bones pràctiques per a patologia tromboembòlica venosa, i el programa de la qual és clau en la formació de cirurgians especialitzats en aquest camp a tot el país.


Patologia prevalent

L'ETV engloba la trombosi venosa profunda (TVP) d'extremitats i l'embòlia pulmonar (EP) principalment, a més de la localitzada a territoris atípics. És la tercera malaltia cardiovascular més freqüent després de la malaltia coronària i de l'ictus. A Espanya, l'ETV és una de les malalties més prevalents (116 casos per cada 100.000 habitants). La seva incidència aproximada és d'1-2 casos per mil pacients a l'any i afecta igual homes i dones. La seva incidència s'incrementa de manera important a partir dels 40 anys.

A parer de la Dra. Paula Villares Fernández, autora d'aquest codi de bones pràctiques, “el nombre de casos relacionats amb la trombosi venosa d'extremitats, així com embòlia pulmonar és cada cop més elevat. Ho va ser especialment durant la pandèmia, i continua sent molt prevalent”.

L'ETV presenta una mortalitat elevada, amb xifres que varien del 8,6%-30% en mortalitat global i del 3,3% de mortalitat directament atribuïble a EP en els primers 30 dies. “La patologia té també una important comorbiditat associada, ja que entre el 20-50% dels pacients desenvolupen síndrome postrombòtica i fins a un 2-4% (de) hipertensió pulmonar tromboembòlica crònica després de l'EP”, matisa la Dra. Villares.


Maneig multidisciplinari

En la malaltia tromboembòlica venosa és fonamental el treball en equip, sobretot en els casos complexos que requereixen un maneig multidisciplinari per a la presa de decisions consensuades. La doctora Villares aclareix que “amb la finalitat de millorar aquesta atenció multidisciplinari, el 2021 vam crear un grup de treball de Malaltia Tromboembòlica Venosa (ETEV) a HM Hospitales a partir d'un projecte iniciat a l'Hospital Universitario HM Sanchinarro el 2019”.

El Dr. Luis Miguel Izquierdo Lamoca, cap del Servicio de Angiología, Cirugía Vascular y Endovascular dels hospitals universitaris HM Montepríncipe i 

HM Puerta del Sur destaca a més que molts pacients no són adequadament diagnosticats i quan són derivats a l'especialista, de vegades, s'hi arriba tard. "A través d´aquest codi volem contribuir a revertir aquesta situació, a més de millorar el coneixement mèdic de la patologia i de totes les possibilitats terapèutiques que existeixen, perquè no quedi sense tractar cap pacient".

“A BD treballem molt de prop amb els professionals sanitaris i amb les societats científiques per millorar els tractaments, els protocols i les recomanacions per ajudar a millorar la salut dels pacients. Per aquest motiu apostem per la formació continuada per contribuir així al desenvolupament de tots els professionals involucrats en aquesta patologia”, afegeix Lourdes López.NP HM HOSPITALES, PFIZER Y BD - ENFERMEDAD TROMBOEMBÓLICA VENOSA (Cat).docx

NP Enfermedad Tromboembolica Venosa
To Top