El professor Jean-Laurent Casanova, guanyador de la primera edició de l'Abarca Prize'

Madrid, 25 d’octubre de 2021.- El professor Jean-Laurent Casanova, investigador al Rockefeller University Hospital de Nova York i director del Laboratori de Genètica Humana i Malalties Infeccioses St. Giles, professor de la universitat de París i director del Laboratori de Genètica Humana i Malalties Infeccioses Necker Branch - Imagini Institute; col·laborador del Institut Nacional de Salut de França i membre del consorci internacional COVID Human Genetic Effort; investigador en Howard Hughes Medical Institute; amb una brillant trajectòria professional de més de 30 anys, ha estat elegit guanyador de l`ABARCA PRIZE ', el Premi Internacional de Ciències Mèdiques Doctor Juan Abarca, en la seva primera edició.

Un jurat internacional i de personalitats diverses, format pel Dr. Richard Horton, editor en cap de la revista mèdica The Lancet; la professora Silvia G. Priori, cardiòloga i investigadora italiana i del Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares (CNIC) i antiga presidenta de l’European Heart Rhythm Society; el paleontòleg espanyol Juan Luis Arsuaga, director del Centro Mixto UCM-Instituto de Salud Carlos III de Evolución y Comportamiento Humanos y codirector dels jaciments de la Serra d'Atapuerca, i el professor Federico de Montalvo, doctor en Dret i president del Comité de Bioética de España des de 2019, i presidit pel professor Alberto Muñoz, reconegut investigador del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) a l’Instituto de Investigaciones Biomédicas de Madrid (IIB), va deliberar el passat dia 6 d'octubre sobre les candidatures finalistes, també notables en cada un dels seus àmbits, basant-se en l'impacte, profunditat i transcendència de les investigacions comunicades.

Com a resultat, el Prof. Alberto Muñoz, en nom de tot el jurat de l'ABARCA PRIZE', va procedir a la redacció i lectura de l'acta en què es reconeix com a guanyador del guardó al Prof. Jean-Laurent Casanova, de qui es destaca la rellevància del seu treball pel que fa a la magnitud de la seva investigació, que ha suposat una revolució en l'estudi de les infeccions humanes i les variacions genètiques que afecten la capacitat d'una persona per combatre les infeccions, el que representa la resolució de l'anomenat "enigma de la infecció".


Lectura de l’acta del jurat de l'Abarca Prize'


El Prof. Casanova s'ha alçat amb aquest guardó entre una vintena de candidatures rebudes per l'organització del premi i quatre finalistes de primeríssim ordre.

L'ABARCA PRIZE', dotat amb 100.000 euros i un diploma acreditatiu, reconeix a una persona de l'àmbit de la investigació i la ciència d'arreu del món, el treball de la qual hagi contribuït de manera transcendental a la millora de la salut de les persones i les poblacions. La cerimònia de lliurament del guardó tindrà lloc el 27 d'octubre a Madrid, que se celebrarà a l'Hotel Mandarin Oriental Ritz. La cerimònia es podrà seguir mitjançant una retransmissió audiovisual (streaming) d'alta qualitat en el següent enllaç:


Enllaç Acte oficial d’entrega ‘Abarca Prize’


El professor Jean-Laurent Casanova i el "enigma de la infecció"

Les troballes del Prof. Casanova han generat en l'àmbit mèdic-científic una nova perspectiva en l'estudi de certes malalties infeccioses per virus, bacteris, fongs i paràsits.

Els seus descobriments han revelat que qualsevol malaltia infecciosa humana potencialment mortal pot ser causada, almenys en alguns pacients, per mutacions genètiques que afecten la capacitat d'una persona per combatre aquestes infeccions.

Els seus estudis abasten un amplíssim ventall de malalties micobacterianes que inclouen, entre moltes altres, tuberculosi, malaltia pneumocòccica, encefalitis per herpes simple, hepatitis viral fulminant, malaltia associada a la vacuna contra la febre groga papil·lomatosis laríngia per VPH, o la COVID-19 per nomenar algunes.

El seu treball ha revolucionat l'estudi de les bases moleculars i cel·lulars de la gegantina variabilitat clínica interindividual en el curs de la infecció pel que, en essència, el Prof. Casanova ha resolt el "enigma de la infecció". Paral·lelament, ha creat un nou camp d'investigació, tant des del punt de vista del coneixement dels patògens, com d’una àmplia aplicació pràctica, atès que aquestes troballes també proporcionen enfocaments per a teràpies basades en diagnòstics genètics i administració dirigida de certes citosines.

L'impacte de les investigacions científiques del Prof. Casanova canviarà el maneig de les malalties infeccioses en el món sencer i poden ser clau per a la preservació de la vida davant la malaltia.


Sobre ‘ABARCA PRIZE’

El Premio Internacional de Ciencias Médicas ‘ABARCA PRIZE’ neix l'any 2021 amb el propòsit de posar en valor davant la societat internacional l'impacte dels avenços i innovacions mèdico-científiques. Per a això, es concedirà aquest guardó a una persona del món de la recerca i la ciència d'arreu del món, el treball del qual hagi contribuït de manera transcendental a la millora de la salut de les persones i les poblacions.

L'ABARCA PRIZE' s'inspira en els fonaments del compromís permanent amb el progrés i la salut de les persones, valors intrínsecs a la figura del Doctor Juan Abarca al llarg de tota la seva trajectòria professional.Comunicado de prensa 'Abarca Prize' ganador (Cat).doc

Guanyador I Edició Abarca Prize
To Top