Nova esperança per als pacients de Càncer de Mama avançat HER2 positiu

Madrid, 5 de setembre de 2019. Trastuzumab duocarmazina, un nou anticòs conjugat anti HER2, ha demostrat eficàcia i un bon perfil de tolerància en pacients amb tumors sòlids avançats, resistents a tractaments previs i que presenten diferents nivells d'expressió d'HER2, segons es desprèn de l'estudi 'Trastuzumab duocarmazine in locally advanced and metastatic solid tumours and HER2- expressing breast cancer: a phase 1 se-escalation and-se-expansió study 'publicat recentment a la revista' The Lancet Oncology '. La Dra. Valentina Boni, oncòloga i investigadora de la Unitat d'Assaigs Clínics en Fase I START - HM CIOCC del Centro Integral Oncológico Clara Campal (HM CIOCC), és coautora d'aquesta investigació.

La Dra. Boni assegura que "l'eficàcia de Trastuzumab duocarmazina és prometedora i representa un possible nou armament terapèutic per tractar pacients en tres situacions oncològiques diferents: pacients amb càncer de mama HER2 positiu resistent a TDM1 (teràpia dirigida anti-HER2) previ, pacients amb càncer de mama amb baixa expressió d'HER2, que fins avui no tenen comercialitzada cap teràpia dirigida, i per a aquells malalts amb altres tipus de tumor que sobre expressin aquest receptor HER2, situació en la què, actualment, el desenvolupament de fàrmacs efectius representa una necessitat mèdica”.

En aquest sentit, la Dra. Boni explica que, "es tracta d'una classe de medicaments 'intel·ligents' que dirigeixen la quimioteràpia específicament cap a l'interior de la cèl·lula tumoral utilitzant com a guia per arribar-hi un anticòs o transportador específic d'aquesta càrrega, a manera de 'cavall de Troia', la qual cosa augmenta la seva eficàcia i redueix sensiblement els efectes secundaris clàssics de la quimioteràpia al no arribar a les cèl·lules benignes. D'aquesta manera, el Trastuzumab duocarmazina actua com un nou fàrmac 'dos en un' format per un anticòs que s'uneix específicament a la cèl·lula tumoral a través del seu 'pany', el receptor tumoral HER2, i exerceix la funció de 'clau', obrint-la per deixar anar a l'interior de la cèl·lula maligna la substància citotòxica que porta unida. Trastuzumab duocarmazina és el primer anticòs conjugat amb un agent alquilant de l'ADN tumoral. La duocarmazina té, per tant, una acció similar a la d'una bomba a l'interior de la cèl·lula ".

L'assaig clínic, que s'ha dut a terme durant quatre anys en centres d'Espanya, Bèlgica, Països Baixos i Regne Unit, ha comptat amb la participació de prop de 200 pacients amb tumor sòlid avançat o metastàtic de mama, estómac, endometri i tracte urinari, amb sobre expressió de la proteïna HER2.


Rellevància per càncer de mama HER2 positiu

La investigació conclou que Trastuzumab duocarmazina resulta eficaç en un terç de les pacients amb càncer de mama HER2 positiu i podria resultar efectiu també per a altres tipus de càncers amb metàstasi que presenten diversos nivells d'expressió d'HER2. Per tant, el resultat de l'estudi adquireix més rellevància per a les pacients de càncer de mama HER2 positiu, ja que el 20% dels càncers de mama pertanyen a aquest grup i representen encara un repte terapèutic en fase metastàsica o avançada, tot i els avenços existents en el tractament d'aquest tipus de tumor amb teràpia dirigida anti-HER2.

Aquest treball suposa un primer pas en la investigació sobre aquest fàrmac i l'efectivitat de totes les seves possibles aplicacions, de manera que la Fundación de Investigación HM Hospitales segueix treballant amb aquesta molècula i ja està participant en un nou assaig clínic de fase III per a pacients amb càncer de mama HER2 positiu.


30% dels tumors diagnosticats a la dona

Segons dades de l'Asociación Española Contra el Cáncer, cada any, es diagnostiquen 26.000 casos nous de càncer de mama, el que representa el 30% dels tumors que es diagnostiquen a la dona entre 35 i 80 anys, tot i que la franja d'edat amb major incidència se situa entre els 45 i 65 anys.

Actualment, s'estima que el risc de patir un càncer de mama al llarg de la vida és d’aproximadament, 1 de cada 8 dones. A Espanya, la incidència d'aquesta malaltia varia en funció de la comunitat autònoma. Així, mentre la mitjana nacional se situa en 50,9 casos per cada 100.000 habitants; a Catalunya, per exemple, és de 83,9 casos per cada 100.000 habitants.


Fundación de Investigación HM Hospitales

La Fundación de Investigación HM Hospitales és una entitat sense ànim de lucre constituïda l'any 2003 amb l'objectiu fonamental de liderar una R + D biosanitària, en el marc de la investigació traslacional, que beneficiï de manera directa al pacient i a la societat en general, tant en el tractament de les malalties com en la cura de la salut, amb la finalitat de fer realitat la Medicina Personalitzada.

D’aquesta manera, pretén aconseguir l'excel·lència en l'assistència sanitària, amb un clar compromís social, educatiu i de promoció de la investigació traslacional, perquè els avenços científics, en tecnologia i investigació, es puguin aplicar de forma ràpida i directa als pacients.

Des dels seus inicis, promou, finança i lidera projectes d'investigació en els quals metges i investigadors (bàsics i clínics) intenten resoldre problemes assistencials del dia a dia, amb un benefici directe per als pacients, promovent una Medicina basada en l'evidència científica personalitzada.

Amb un clar compromís social, a més de dur a terme diversos projectes sociosanitaris, també promou la divulgació científica i l'educació sanitària, organitzant fòrums científics i editant monografies divulgatives i educatives.
Dra. Valentina Boni | HM Hospitales
To Top