La por d'una dona amb Càncer de Mama no té fronteres

Barcelona, 17 d’octubre de 2019. Amb motiu de la celebració el proper 19 d'octubre del Dia Mundial contra el Càncer de Mama, el Centro Integral Oncológico Clara Campal HM CIOCC va celebrar ahir un acte simultani a Madrid, Barcelona i Santiago de Compostel·la sobre aquesta patologia en el què més de 300 pacients, els seus familiars, oncòlegs i professionals sanitaris d’HM Hospitales van compartir dubtes i experiències sobre aquest procés oncològic.

Aquest acte simultani ha estat tot un èxit d'assistència i organitzatiu, ja que s'ha unit a aquestes 3 ciutats per posar en comú les inquietuds entorn el càncer de mama i constatar que la por d'una dona a aquest procés no coneix fronteres. D'entrada, centenars de pacients i els seus familiars van desbordar a l'organització amb múltiples preguntes in situ o a través de les xarxes socials, que van respondre els oncòlegs presents en aquest esdeveniment, el primer d'aquesta classe celebrat a Espanya i que va comptar amb la col·laboració i la retransmissió de l'Agència EFE. Cadascuna de les taules va tractar una temàtica diferent com l'abordatge multidisciplinari a Madrid; la nutrició i l'exercici físic, a Barcelona; i el paper de les pacients en la lluita contra la malaltia, a Galícia.

Les pacients van explicar les seves vivències personals carregades d'emoció i sentiment sobre les preocupacions en el moment del diagnòstic, la inquietud sobre l'abordatge terapèutic i la duresa de les conseqüències dels diferents tractaments i cirurgies a la qual algunes s'han sotmès. Va haver-hi records expressos a les dones que no van poder superar-ho, al suport de famílies i professionals sanitaris i a la tasca de visibilització de la malaltia i les seves conseqüències, fet aquest que ha aportat molt per sensibilitzar la societat sobre aquesta problemàtica. També es va posar de manifest que queda molt encara per fer i que aquest procés oncològic pot ajudar a pacients amb altres tipus de càncer a assolir més visibilitat i una major consciència de la problemàtica oncològica per part de la societat.

L'acte va comptar amb la intervenció del Dr. Juan Abarca Cidón, president de HM Hospitales, que va destacar que, "tota pacient que acudeixi als nostres centres a Santiago, Barcelona, Lleó o Madrid amb un càncer de mama té les mateixes possibilitats diagnòstiques, tecnològiques i des del punt de vista de la investigació. Aquest model assistencial és el que donem a les pacients, que són el primer per a nosaltres".

En una línia similar es va expressar la Dra. Eva Ciruelos, coordinadora de la Unidad de Mama d’HM CIOCC a Madrid, que va assegurar que, "no només hi ha feina en càncer de mama a l'octubre, ja que cada 20 minuts es diagnostica un nou càncer de mama a Espanya el que implica que hi ha aproximadament unes 32.000 noves dones a l'any. Això vol dir que 1 de cada 8 dones espanyoles patiran un càncer de mama al llarg de la seva vida".

Per la seva banda, el Dr. Joan Albanell, director d’HM CIOCC Barcelona, va apostar pel paper actiu de les pacients, la presa de decisions compartides davant la malaltia i una visió de la malaltia centrada en el pacient. "Quan et diagnostiquen un càncer de mama pateixes un cop dur i l'essencial és comptar amb el suport d'un equip competent i compromès durant tot el procés. Cal conèixer en què consisteix la patologia, com t’afectarà, què passarà durant el tractament, quina serà l'evolució i com pots influir-hi. Saber contra què lluites sempre és millor que batallar contra la incertesa".

Des de Santiago de Compostel·la, la Dra. Teresa Curiel, directora d’HM CIOCC Galícia, va destacar que la cooperació entre tots els centres d'HM Hospitales és fonamental per avançar en la investigació perquè permet reunir pacients de manera àgil i ràpida. A més, va lloar la celebració d'aquesta jornada perquè el seu format permet a les pacients "fer-se sentir per tenir més enllà veu de la consulta i conèixer les inquietuds d'altres pacients".


Conclusions

Els principals missatges que es van llançar durant la jornada resideixen en la necessitat de no baixar la guàrdia en la prevenció precoç, revisar les franges d'edat en les mamografies de cribatge i una aposta decidida per la recerca i la immunoteràpia, que van ser les principals conclusions d'aquesta jornada simultània.

En aquest sentit, la Dra. Ciruelos va assegurar que "per millorar l'actual xifra d'un 80% de supervivència és necessari homogeneïtzar les polítiques de cribatge a Espanya i la revisió de les franges d'edat en les mamografies de cribatge, situades ara entre 45 i 69 anys ".

A més, en aquesta jornada la Dra. Ciruelos també va apostar per visibilitzar les 120.000 espanyoles que conviuen amb un càncer de mama metastàtic, ja que "hi ha molta vida en aquest estat de la malaltia" i va apostar per reforçar el denominat maneig integral de la malaltia que s'ofereix a HM CIOCC.


Temàtiques

L'acte va ser molt especial a causa de la interconnectivitat de les tres seus, a les quals es va sumar Lleó on HM Hospitales té dos centres hospitalaris. En el mateix, es van barrejar les vivències pròpies de les pacients al voltant de la malaltia amb les respostes als dubtes ofertes pels especialistes. Es va parlar sobre genètica, diagnòstic precoç, les implicacions de radioteràpia i quimioteràpia, les opcions sobre la reconstrucció de la mama, sexualitat o les conseqüències que té aquest procés oncològic en els plànols laboral i vital en totes les seves dimensions.
Vídeo del evento - HM HOSPITALES 

"II Jornada Juntas frente al Cáncer. Trabajando juntas en cáncer de mama" To Top