Investigadors d'HM Hospitales participen en la publicació dels resultats de 'COVACTA', un assaig clínic global amb tocilizumab per a pacients amb pneumònia per Covid-19

Madrid, 26 de febrer de 2021. Investigadors d’HM Hospitales han participat com a autors de l'assaig clínic avançat 'COVACTA', les conclusions del qual acaben de ser publicades a la prestigiosa revista científica 'The New England Journal of Medicine'.

En concret, aquest article recull les conclusions d'aquest assaig Fase 3, multicèntric i internacional en què han participat 62 centres hospitalaris d'Europa i Amèrica del Nord. "Encara que l'assaig no arribi a assolir la significació estadística pel seu objectiu primari, els resultats que hem publicat avui, juntament amb els resultats recentment comunicats de l'assaig 'RECOVERY', poden establir un nou estàndard de tractament a nivell mundial pels pacients amb pneumònia per COVID-19, baixos nivells d'oxigen i inflamació significativa", assenyala el Dr. Antonio Cubillo, director del Centro Integral Oncológico Clara Campal HM CIOCC Madrid.

"Després dels resultats reportats dels diferents assaigs amb Tocilizumab, en aparença una mica dispars pels seus diferents dissenys pel que fa a objectius d'eficàcia, mida mostral i situació basal dels pacients tractats en cadascun dels mateixos. Avui podem afirmar que l'ús del Tocilizumab, un antagonista de la interleucina 6, en pacients ingressats per pneumònia per COVID-19, amb baixos nivells d'oxigen i amb paràmetres analítics d'inflamació elevats, està associat a un augment de la supervivència i a una reducció de la possibilitat d'ingrés a la UVI, especialment en aquells pacients en els quals es combina amb l'ús de dexametasona", puntualitza el Dr. Cubillo.

"Crec que ha estat un bon servei el que els investigadors d'HM Hospitales hem prestat als pacients ingressats per COVID-19 en els nostres hospitals i ara, a nivell mundial". I és que Tocilizumab era utilitzat prèviament pels oncòlegs d'HM CIOCC i altres centres nacionals i internacionals per tractar quadres de pneumonitis, que en ocasions provoquen els tractaments oncològics d'immunoteràpia avançada", destaca el Dr. Cubillo.

En aquest sentit, la presa de consciència immediata en els equips mèdics d'HM Hospitales sobre la similitud de l'afectació pulmonar entre els pacients oncològics i els pacients afectats per la COVID-19 va ser clau. "A l'adonar-nos que el mecanisme pel qual aquest coronavirus produïa l'afectació pulmonar, era similar al què es produïa a la pneumonitis per immunoteràpia dels nostres pacients oncològics i conèixer el resultat positiu després de la seva aplicació en una desena de casos en pacients xinesos, vam començar a utilitzar-lo de manera precoç pels nostres pacients ingressats amb pneumònia greu per COVID-19, havent pogut beneficiar, fins a dia d'avui, a més de 600 pacients tractats d'aquesta manera a HM Hospitales", assevera el Dr. Cubillo.

 

HM Sanchinarro, clau

L'Hospital Universitario HM Sanchinarro ha estat el centre d'Espanya en el que més pacients s'han pogut beneficiar de la seva participació en l'assaig. A més, dels centenars de pacients que ja havien obtingut un benefici del tractament amb Tocilizumab en els diferents centres HM Hospitales abans de l'activació de l'assaig. "El divendres 6 de març de 2020 un dels nostres primers pacients ingressats per pneumònia per COVID-19 començava a experimentar símptomes greus d'insuficiència respiratòria. L'equip mèdic va advertir que el mecanisme de la inflamació pulmonar, origen del ràpid agreujament que patien els pacients amb COVID-19, era molt similar al d'alguns pacients oncològics que presenten pneumonitis com a efecte secundari d'alguns tractaments d'immunoteràpia. Disposàvem d'un medicament que normalment fem servir per tractar la pneumonitis en pacients oncològics a HM CIOCC, el Tocilizumab. A més, havia resultat eficaç en una desena de pacients xinesos, per la qual cosa s'havia reflectit en la VII versió de les guies de tractament d'aquest país del 4 de març", assenyala el Dr. Cubillo al recordar l'inici de l'aplicació d'aquest fàrmac en el Grup.

Després d'una sessió immediata amb els responsables dels serveis d'Urgències, Medicina Interna i Cures Intensives, el següent pas, va ser coordinar als diferents estaments d’HM Hospitales i de la Fundación de Investigación HM Hospitales perquè els pacients poguessin accedir a participar a 'COVACTA '. Per a això, es van realitzar les gestions internacionals oportunes que finalment han llançat els resultats que es publiquen avui. "Amb aquesta informació vam posar tot en marxa perquè els nostres pacients amb pneumònia greu per COVID-19 poguessin accedir a aquest tractament, alhora que transmetíem aquesta informació, a través dels canals de comunicació de professionals sorgits a la pandèmia, als nostres companys de molts altres hospitals. Gràcies a l'excel·lent disponibilitat i coordinació de tots els professionals del Grup, una feina que normalment requereix diversos mesos, es va realitzar en una setmana ", afirma el Dr. Cubillo.

 

Esperança

Mentre avança la vacunació en els diferents països, és bona notícia que disposem de noves alternatives terapèutiques amb eficàcia demostrada. "Esperem amb il·lusió la publicació definitiva dels resultats de l'estudi 'RECOVERY', que juntament amb els comunicats prèviament i els publicats avui per nosaltres de l'assaig 'COVACTA', poden significar un avenç a nivell mundial, ja que pot guiar a les autoritats sanitàries a establir un nou estàndard de tractament amb Tocilizumab més dexametasona per a les persones que ingressen amb pneumònia per COVID-19, baixos nivells d'oxigen i paràmetres analítics d'inflamació elevats", conclou el Dr. Cubillo.


NP TOCILIZUMAB HM HOSPITALES NEJM (Cat).pdf


NP nvestigadors d'HM Hospitales participen en la publicació dels resultats de 'COVACTA', un assaig clínic global amb tocilizumab
To Top