HM Nou Delfos afavoreix la qualitat de vida dels seus pacients amb malalties cardiovasculars mitjançant un Programa de Rehabilitació Cardíaca

Els pacients de l'Hospital HM Nou Delfos que pateixen alguna malaltia cardiovascular poden, a partir d'ara, millorar la seva qualitat de vida seguint el Programa de Rehabilitació Cardíaca que coordina la recent estrenada Unitat de Rehabilitació Cardíaca, liderada per la Dra. Carme Ollé, juntament amb el Dr. David Santana, cap del Servei de Cardiologia. Es tracta d'un conjunt de sessions personalitzades i supervisades per un professional sanitari enfocades a augmentar la supervivència i reduir els factors de risc d'infart de miocardi.

  • El seu objectiu és augmentar la supervivència de les persones que pateixen problemes de cor, reduir els factors de risc i les taxes de readmissió hospitalària, prevenir futurs episodis cardíacs i optimitzar els recursos hospitalaris
  • És personalitzat, té una duració de 2-3 mesos i es basa en la realització d’exercici físic, l’educació sobre hàbits saludables i cardiovasculars i l’actuació sobre factors de risc
  • Per dur a terme aquest innovador programa, el pacient ha d’estar estabilitzat i se’l monitoritza per controlar en tot moment que les seves constants vitals segueixen la progressió adequada 


Quan una persona pateix un infart de miocardi o és intervinguda quirúrgicament per tractar una malaltia del cor, pot costar-li recuperar la seva vida habitual tot i tenir el problema totalment superat i aquest fet pot fins i tot desencadenar un problema de salut mental a causa de la por a recaure o a patir un episodi greu.

Per ajudar el pacient a tornar-li la confiança i donar-li suport en la seva recuperació proporcionant-li les eines que li permetran realitzar la majoria de les activitats a què estava acostumat, encara que sigui de manera controlada, la Unitat de Rehabilitació Cardíaca d’HM Nou Delfos ha dissenyat i posat en marxa un programa multidisciplinari de Rehabilitació Cardíaca que tal com indica la responsable d'aquesta nova unitat, Dra. Carme Ollé, té l'objectiu “d'ajudar les persones que pateixen un problema de cor a refer-se de la seva malaltia, superar la cirurgia cardíaca, millorar la seva capacitat física, reduir els símptomes, promoure la vida saludable i prevenir futurs episodis cardíacs alhora que fomentar que la taxa de readmissió hospitalària sigui inferior i optimitzar els recursos hospitalaris”.


Exercici físic i hàbits saludables, la base


El Programa de Rehabilitació Cardíaca dissenyat per HM Nou Delfos inclou la pràctica d'exercici físic, tant a nivell aeròbic com de resistència, fet que contribueix a enfortir el cor i a millorar la resistència cardiovascular; consells educacionals sobre hàbits saludables i cardiovasculars i una actuació sobre els factors de risc per evitar una recaiguda o repetir un episodi cardíac greu.

D'aquesta manera, s’afavoreix una millora de la salut, benestar i qualitat de vida, la qual cosa comporta una capacitat més gran per realitzar exercici i afavoreix el perfil lipídic, índex de la massa corporal, pes, tensió arterial, freqüència en repòs i supervivència alhora que redueix els factors de risc d'infart de miocardi. Igualment, s'associa a un ritme de son més estable i una reducció de l'ansietat i la depressió.


Personalitzat i amb monitoratge constant


Aquest Programa de Rehabilitació Cardíaca està adreçat a tots els pacients que presenten una patologia cardíaca i estan compensats. Per això, “són avaluats prèviament pel cardiòleg, qui determina el seu estat hemodinàmic i si requereixen algun tipus d'adaptació per al programa. Aquesta fase, moltes vegades, es duu a terme de forma hospitalària, abans de la intervenció quirúrgica”, explica la Dra. Ollé.

El programa és totalment personalitzat, ja que s'adapta a les necessitats del pacient i a aquest “se’l monitoritza perquè l'especialista pugui seguir el ritme de les constants vitals en tot moment, és a dir, la pressió arterial, el ritme cardíac, la potència d'esforç, etc., i controlar que segueixen la progressió adequada per si cal aplicar alguna variació”, afegeix la Dra. Ollé.

El Programa de Rehabilitació Cardíaca d’HM Nou Delfos té una durada de 2-3 mesos i es realitza de manera ambulatòria, tot i que es recomana seguir-lo després a un centre esportiu o a casa, sempre sota la supervisió d'un professional.

El director mèdic d'HM Nou Delfos, Dr. Julio García Prieto, afirma que “aquest projecte engegat per la nova Unitat de Rehabilitació Cardíaca és una mostra més del treball coordinat que realitzen els diferents especialistes d’HM Nou Delfos per oferir una atenció multidisciplinària els nostres pacients, ja que en aquest cas, implica cardiòlegs, metges rehabilitadors, infermeres, fisioterapeutes, nutricionistes i psicòlegs. Això fomenta un enfocament integral a la cura del pacient i ens permet abordar de manera efectiva les diferents necessitats de cada pacient”.

La directora territorial d'HM Hospitales a Catalunya, Dra. Lidón Millá, per la seva banda, assegura que “la creació de la nova Unitat de Rehabilitació Cardíaca i la posada en marxa del seu programa comporta que puguem continuar augmentant la nostra oferta d'atenció altament especialitzada, una de les principals apostes d’HM Hospitales. Aquest factor diferencial ens permet diagnosticar amb la màxima precisió i oferir al pacient abordatges molt específics a patologies o problemes de salut molt concrets”.

Barcelona, 6 de maig de 2024


To Top