HM Nou Delfos constitueix un equip d’Avaluació i Rehabilitació Cognitiva per a pacients amb algun tipus de trastorn cognitiu

La implementació de les tècniques de Rehabilitació Cognitiva per millorar la funcionalitat i les habilitats cognitives dels pacients amb trastorns, amb afectació neurològica establerta o sense, és un dels aspectes més innovadors de la recent creada Unitat de Trastorns Cognitius de l'Hospital HM Nou Delfos. El centre de referència d’HM Hospitales a Barcelona ha format un equip de professionals altament especialitzats en el diagnòstic i el tractament dels diversos tipus de deteriorament cognitiu, ja sigui conseqüència de malalties degeneratives, deteriorament cognitiu vascular o qualsevol tipus de dany cerebral adquirit.

Els problemes de memòria persistents en el temps, el dèficit d'atenció i capacitat de concentració, les alteracions de llenguatge evidents o els canvis significatius en el comportament són símptomes que poden evidenciar un trastorn cognitiu més o menys greu causat per diferents motius, per la qual cosa és necessari abordar cada cas de manera integral i personalitzada. En aquest sentit, la Dra. Aida Fernández Lebrero, coordinadora de la nova Unitat de Trastorns Cognitius d’HM Nou Delfos, explica que “les patologies que causen deteriorament cognitiu són molt diverses i, per tant, requereixen abordatges i tècniques diferents. A l'hora de fer el diagnòstic, hi ha una part comuna que consisteix a avaluar el conjunt de símptomes cognitius i no cognitius que relata el pacient en el context dels seus antecedents clínics i fer una avaluació neuropsicològica per detectar si hi ha un rendiment deficitari en alguna funció cognitiva. Si els resultats reflecteixen alguna sospita de deteriorament cognitiu lleu o demència, es realitzaran proves complementàries adreçades a establir-ne la causa, les quals varien segons l'orientació diagnòstica. Cada pacient necessita una avaluació individualitzada i un pla de tractament específic que tingui en compte la condició particular i les seves necessitats”.


Neuropsicologia i tecnologia, claus en el diagnòstic

L'avançat equipament tecnològic de Diagnòstic per la Imatge (Tomografia Computeritzada, Ressonància Magnètica 3 Tesles, PET/TAC), amb què compta HM Nou Delfos, juntament amb l'anàlisi de biomarcadors en líquid cefalorraquidi mitjançant punció lumbar són proves exhaustives que contribueixen a determinar l’origen dels trastorns cognitius. Tot i així, per seleccionar les proves pertinents en cada cas, cal dur a terme una avaluació neuropsicològica. "En aquest àmbit, fem servir eines que van des de tests de cribratge com el Mini-Mental State Examination (MMSE) fins a bateries neuropsicològiques completes o altres proves específiques, en funció de l'orientació diagnòstica inicial de cada pacient", indica la Dra. Fernández Lebrero.

Un cop determinada la causa del deteriorament cognitiu, es recomanarà al pacient fer una intervenció (Estimulació Cognitiva o Neurorehabilitació), l'objectiu de la qual és estimular les seves habilitats per recuperar o mantenir la capacitat cognitiva i endarrerir al màxim la pèrdua de funcionalitat.

L'Estimulació Cognitiva consisteix en la realització d'activitats que desafien la ment (exercicis de memòria, llenguatge, atenció, càlcul etc.) mantenint-la activa i àgil per tal d'enfrontar les activitats de la vida diària amb més eficàcia i en la neurorehabilitació, s’implementen exercicis específics per fomentar la recuperació total o parcial de la capacitat cognitiva danyada.

El director mèdic d'HM Nou Delfos, Dr. Julio García Prieto, assegura que “la rehabilitació cognitiva basada en entrenament és fonamental fins i tot per als pacients que pateixen una malaltia neurodegenerativa i irreversible perquè afavoreix l'evolució dels símptomes”.


Suport a les famílies

Les persones que pateixen qualsevol tipus de trastorn cognitiu poden arribar a ser altament dependents, per la qual cosa la Unitat de Trastorns Cognitius d’HM Nou Delfos també té molt en compte les famílies. Per això, els neuròlegs i neuropsicòlegs es coordinen amb els cuidadors per assegurar una atenció contínua, coherent i eficient. Igualment, s'ofereixen xerrades informatives per explicar la feina que es realitza a la consulta i brindar suport en el dia a dia, adaptant-se sempre a les necessitats específiques de cada pacient.

La directora territorial d'HM Hospitales a Catalunya, Dra. Lidón Millá, indica que “amb la posada en marxa d'aquesta Unitat de Trastorns Cognitius, volem proporcionar una atenció altament especialitzada i personalitzada als pacients amb diferents tipus de deteriorament cognitiu. El nostre objectiu és millorar la seva qualitat de vida mitjançant un diagnòstic precís, un tractament adequat i un seguiment individualitzat que respongui a les seves necessitats i a les de les famílies”.To Top