HM Nou Delfos augmenta la seguretat del pacient obès sotmès a cirurgia bariàtrica mitjançant l’ús d’anestèsia lliure d’opiacis

El Servei d'Anestèsia i Reanimació de l'Hospital HM Nou Delfos ha aconseguit augmentar la seguretat de les persones obeses que se sotmeten a una cirurgia bariàtrica fent servir una anestèsia lliure d'opiacis (OFA) o anestèsia multimodal. La tècnica es basa en l'administració d'analgèsics coadjuvants, els quals redueixen les complicacions postoperatòries que solen presentar aquest tipus de pacients. Fins ara, el centre de referència d'HM Hospitales a Barcelona ha abordat gairebé un centenar de casos amb un èxit total.

L'obesitat és una malaltia crònica, multisistèmica, proinflamatòria i els pacients que la pateixen presenten importants comorbiditats i canvis fisiològics que afecten diversos sistemes i, en particular, el cardiopulmonar. L'acumulació excessiva de greix en diferents regions del cos els causa problemes mecànics i metabòlics, essent l'apnea obstructiva del son un dels més destacats, ja que afecta el 78%.

El maneig tradicional dels pacients que se sotmeten a una cirurgia bariàtrica consisteix en l'administració de moderades i/o elevades dosis d'opiacis per controlar el dolor, però les complicacions postoperatòries associades a l'ús d'aquests medicaments sempre han preocupat els anestesiòlegs i cirurgians. El Dr. Gregory José Contreras, membre de l'equip d'Anestèsia i Reanimació que dirigeix el Dr. Àlex Carví, assegura que "els opiacis tenen avantatges provats en quant a l'estabilitat hemodinàmica i l'analgèsia postoperatòria, però presenten certs inconvenients com dolor, depressió respiratòria, relaxació dels músculs dilatadors de les vies aèries, nàusees, vòmits, paràlisi intestinal, tolerància, addicció i picor”. Per això, des de fa algun temps, els professionals busquen una alternativa al maneig tradicional, havent-la trobat en l'anestèsia lliure d'opioides (OFA) o anestèsia multimodal. "L'ús d'analgèsics coadjuvants com la ketamina, la clonidina, la lidocaïna, el sulfat de magnesi o la dexametasona incrementa els beneficis analgèsics i propietats antihiperalgèsiques durant el procés quirúrgic i, sobretot, en el període postoperatori", afegeix el Dr. Contreras .


Administració controlada

L'administració d'aquestes substàncies es duu a terme de manera individualitzada, en funció de les característiques del pacient (pes, talla, IMC o altres patologies) i es va modificant a quiròfan en funció de les seves necessitats, administrant aquests medicaments en base a un estricte monitoratge i alguns amb models d'infusió de drogues controlades per objectius.

Aquesta tècnica d'anestèsia està especialment indicada per a pacients obesos i obesos mòrbids, tot i que també s'ha demostrat que és beneficiosa en altres àrees de la cirurgia com la general, urològica, ginecològica i oncològica.

El director mèdic de l'Hospital HM Nou Delfos, Dr. Julio García Prieto, explica que "ja hem abordat gairebé un centenar de cirurgies bariàtriques amb aquest mètode d'anestèsia i els pacients han experimentat un postoperatori de millor qualitat tenint una recuperació més ràpida i sense complicacions". En aquest sentit, un jove de 22 anys tractat recentment amb un IMC de 77,20 kg/m2 (catalogat com a súper obès), amb un pes corporal de 223 kg. i una talla de 170 cm. va ser sotmès recentment a una cirurgia bariàtrica en la qual se li va aplicar anestèsia multimodal i després d'una intervenció de gairebé 3 hores, el pacient va despertar de manera confortable, conscient i orientat, respirant espontàniament, hemodinàmicament estable i sense dolor. Després de l'operació, no va requerir dosis de rescat amb opiacis, ni va presentar episodis de nàusees i/o vòmits, i va rebre l'alta a les 72 hores.

La directora territorial d'HM Hospitales a Catalunya, Dra. Lidón Millá, afirma que "l'ús d'aquesta innovadora tècnica d'anestèsia amb els pacients obesos, als qui proporciona més seguretat i comoditat, suposa un important pas endavant en el tractament quirúrgic de l'obesitat, del qual HM Nou Delfos és un centre de referència. La Unitat de Cirurgia Bariàtrica disposa de tres equips quirúrgics (liderats pels Drs. Pujol Gebelli, Pujol Ràfols i Ginestà) que duen a terme més de 150 intervencions anuals”. Aquests equips desenvolupen una activitat transversal i multidisciplinària amb cirurgians, anestesistes, endocrins, nutricionistes i psicòlegs, entre d'altres.

L'obesitat, cinquena causa de risc de mortalitat

Actualment, l'obesitat i l'excés de pes és la cinquena causa de risc de mort a escala mundial, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Igualment, s'estima que més de 1.000 milions de persones adultes pateixen aquesta malaltia, i estan afectades el 13% per obesitat i el 39%, per sobrepès. A Espanya, és un problema que afecta el 16,5% dels homes i el 15,5% de les dones, segons va revelar l'Enquesta Europea de Salut a Espanya de l'any 2020.NP HM Nou Delfos augmenta la seguretat del pacient obès sotmés a cirurgia bariàtrica.docx

To Top