L’Hospital HM Nou Delfos incorpora el sistema robòtic Da Vinci de darrera generació i es consolida com un dels hospitals amb millor tecnologia de Catalunya

El sistema permet una cirurgia més concisa, amb una reducció del sagnat i menys risc d’infecció després de la cirurgia, afavorint una major seguretat pel pacient i una recuperació més ràpida, la qual cosa implica un cost menor pel sistema sanitari

L’Hospital HM Nou Delfos prossegueix el seu camí cap a l’especialització de l’abordatge de les patologies d’alta complexitat i incorpora el sistema robòtic Da Vinci al seu ja avançat equipament tecnològic. Així, el centre de referència d’HM Hospitales a Barcelona es consolida com un dels hospitals amb millor equipament tecnològic de Catalunya.

L'ús de la plataforma Da Vinci, referent en cirurgia robòtica mínimament invasiva, permetrà millorar la precisió i seguretat de les intervencions quirúrgiques en sis especialitats alhora que afavorirà la recuperació ràpida del pacient, la reducció de l'estada hospitalària i, per tant, dels costos per al sistema sanitari.

La cirurgia robòtica mínimament invasiva es caracteritza per dur-se a terme amb la tecnologia Da Vinci, la qual permet que el cirurgià controli manualment els comandaments de la consola que es troba al quiròfan transformant, de forma exacta, els gestos en els moviments dels braços robòtics. D'aquesta manera, s'aconsegueixen nombrosos avantatges clínics per al pacient, abans, durant i després de la cirurgia com una reducció del sagnat i un risc d'infecció menor, la qual cosa afavoreix la seguretat i la recuperació. En aquest sentit, el director mèdic d'HM Nou Delfos, Dr. Julio García Prieto, assegura que “la utilització del robot Da Vinci permet al cirurgià treballar amb incisions més petites, fet que comporta millors resultats estètics. Igualment i encara més important, concentra l'execució de tots els moviments i la força en un punt concret, minimitzant la pressió realitzada a la paret abdominal i el consegüent trauma als teixits, per la qual cosa el pacient pateix menys dolor postoperatori i es redueix el temps d'estada a l'hospital. També es produeix una menor necessitat de fer transfusions o d'haver de reintervenir, el què comporta un menor cost econòmic per al sistema sanitari”.


Avantatges pel cirurgià

Tot i així, el pacient no és l'únic beneficiat per la utilització de la tecnologia Da Vinci, ja que el cirurgià veu facilitada la seva feina enormement. Compte amb un sistema de visió 3D, que augmenta deu vegades la realitat, millorant la nitidesa i la qualitat d'imatge respecte a altres dispositius de cirurgia laparoscòpica. També proporciona una visió tridimensional del camp quirúrgic. D'altra banda, disposa de quatre braços robòtics que es fan servir des d'una única consola i un sistema de filtratge del tremolor i els moviments involuntaris de les mans del cirurgià que contribueixen a assolir una major precisió en l'abordatge.

Un altre dels avantatges del sistema de cirurgia robòtica Da Vinci per a l'especialista és que “fa possible fer una cirurgia multiquadrant, és a dir, efectuar intervencions més complexes sobre òrgans ubicats en quadrants diferents, sense haver de modificar la posició del robot ni del pacient”, explica el Dr. García Prieto.

El nou robot Da Vinci amb què compta HM Nou Delfos pertany a la darrera generació disponible d'aquesta tecnologia i digitalitza la intervenció, la qual cosa permet emmagatzemar dades com ara temps quirúrgics, material utilitzat, etc. per analitzar-los després amb l'objectiu d'optimitzar els recursos.

Aquest innovador sistema de cirurgia robòtica està indicat per abordar més de 90 indicacions de 6 especialitats diferents: Urologia, Ginecologia, Otorrinolaringologia, Cirurgia General, Toràcica i Pediàtrica.


Equipament tecnològic d’avantguarda

El nou robot Da Vinci se suma al ja avançat equipament tecnològic de l’Hospital HM Nou Delfos. Des de l'arribada d’HM Hospitales, s'ha dut a terme una renovació profunda de la tecnologia apostant-se sempre per la incorporació de la maquinària més avançada. Així, avui, compta amb un Bloc Quirúrgic configurat per 11 quiròfans on s'efectuen pràcticament totes les intervencions quirúrgiques d'alta complexitat, destacant les de Neurocirurgia, Cirurgia Cardíaca, Toràcica i Oncològica, ja que dos disposen de visualització integrada directa i en temps real de diferents plataformes d'imatge que afavoreixen les decisions de l'equip quirúrgic in situ.

Té especial rellevància el quiròfan integrat en Neurociències, la dotació  tecnològica del qual el fa únic a la sanitat catalana privada. En aquest sentit, disposa d'un TAC intraoperatori mòbil de gran versatilitat, té un sistema de monitorització intraoperatòria capaç d'obtenir informació on line cada 5 segons sobre com tolera el pacient les maniobres quirúrgiques i disposa de neuronavegadors, que augmenten la precisió del cirurgià en facilitar el seguiment de l’avenç de l’operació.

A més, HM Nou Delfos té un escàner vertical EOS®, que emet un 85% menys de radiació i és capaç d'obtenir una imatge en menys de 15 segons; la Ressonància Magnètica 3 Teslas; el Mamògraf amb Tomosíntesi 3D; el PET-TAC, el TAC de 160 talls o la Torre Novadaq, que aplica la realitat augmentada en cirurgia mitjançant la tecnologia de fluorescències.


Una UCI innovadora

Finalment, la renovada UCI està formada per boxes dotats de pressió negativa per mantenir segures les àrees no contaminades i compta amb equips de monitoratge cardíac i neurològic invasiu i no invasiu de darrera generació, respiradors i dispositius per a la realització de tècniques contínues de depuració extrarrenal, bombes de perfusió de fàrmacs d'última generació i llits articulats que permeten la sedestació, amb bàscula i box per poder fer radiologia convencional sense necessitat d'haver de mobilitzar el pacient. Disposen també de connexió wifi per facilitar la comunicació de les persones ingressades amb l'exterior, en el cas que el pacient no pugui rebre visites.

Des del mes de març passat, l'Hospital HM Nou Delfos té activat el codi ictus 24 hores, que permet millorar el tractament i la recuperació dels pacients amb una resposta multidisciplinària en les hores posteriors a l'ictus.

La directora territorial d'HM Hospitales a Catalunya, Dra. Lidón Milla, afirma que la incorporació del sistema de cirurgia robòtica Da Vinci suposa “la consolidació d’HM Nou Delfos com a hospital de referència en l'atenció i l'abordatge de l'alta complexitat” i afegeix que “no serà l'única novetat d'aquest any, ja que també està previst adquirir un altre robot, destinat a la cirurgia de genoll i maluc i oferir més novetats assistencials al pacient. El Grup té previst fer una inversió de 3 milions d'euros al llarg del 2024, els quals se sumen als 120 invertits des del 2018”.
To Top