HM Hospitales garantiza atenció sanitària especialitzada des de la infáncia

Madrid, 20 d'agost de 2019.- La infància és una etapa de ple desenvolupament físic i emocional en la qual solen produir-se patologies pròpies de l'edat i certs problemes o trastorns sobre els quals una intervenció primerenca serà determinant. Així ho indica la Dra. Isabel Romero Blanco, coordinadora del Servicio de Pediatría d’HM Hospitales a Madrid, que afegeix la importància dels hàbits que s'adquireixen en aquesta etapa i que poden marcar la diferència entre convertir-nos en adults sans o malalts. Per això, HM Hospitales compta amb unitats i serveis especialitzats en la salut de la infància que atenen les necessitats específiques des del primer dia fins a l'adolescència.


En els primers anys, és freqüent la visita a Urgències per febre, tos, vòmits, diarrea i dolor, tant abdominal com de coll i d'oïda, a més de caigudes. En els centres d'HM Hospitales que disposen d'un servei d'Urgències Pediàtriques, s'apliquen els mateixos protocols i criteris d'actuació que, segons la Dra. Romero, asseguren una atenció "ràpida i eficaç". A això, se suma l'experiència d'un equip que atén més de 95.000 pacients a l'any, "des de nounats a adolescents".

 

Cures intensives

Els pacients pediàtrics greus i els nadons que necessiten una atenció mèdica intensiva (des de grans prematurs a cardiopaties congènites complexes) troben resposta a HM Hospitales en els serveis de cures intensives dels seus centres repartits per la geografia espanyola, com l'UCI Mixta (pediàtrica i neonatal) de l'Hospital Universitario HM Montepríncipe, catalogada amb el nivell IIIC, el màxim nivell assistencial que existeix. A la formació i experiència del seu personal se suma el suport d'altres professionals del centre, com cirurgians pediàtrics, especialistes, tècnics de laboratori i radiologia, etc. o opcions terapèutiques úniques al nostre país com és el tractament d'ECMO o suport cardiorespiratori extracorpori per a la cirurgia cardíaca.

 

Cardiopaties i cirurgia en la infància

Altres de les patologies que són relativament freqüents són les cardiopaties congènites. Es donen en l'1% dels nadons segons el Dr. Fernando Villagrá, cap de la Unidad de Cardiopatías Congénitas (UCC) de l'Hospital Universitario HM Montepríncipe. Al nostre país, s'operen uns 2.000 casos a l'any, molts d'ells diagnosticats a l'úter i que s'aborden només néixer. "Acostumen a ser cirurgies resolutives que proporcionen vida i qualitat de vida, encara que moltes no són curatives i requereixen, a vegades, una nova operació en el futur", indica el Dr. Villagrá.

 

Les cardiopaties solen estar darrere de molts casos de mort sobtada en joves que fan esport. Per això, els especialistes d'HM Hospitales recomanen realitzar una consulta preventiva a partir dels 8 anys d'edat. Un diagnòstic precoç, assegura l'especialista, "pot prevenir la mort sobtada fins a un 98% dels casos".

 

La primera consulta ginecològica

D'altra banda, i més enllà d'aquestes patologies en edat neonatal i pediàtrica, hi ha altres moments vitals que necessiten d'una atenció especialitzada, com és el cas de la menarquia en el cas de les adolescents. La Dra. Patricia Calvo, especialista en Ginecologia i Obstetrícia d'HM Hospitales, recorda la importància de dur a les noies a consulta amb la primera menstruació o l'any d'haver mantingut les primeres relacions sexuals. D'aquesta manera, es poden detectar i evitar molts trastorns relacionats amb la menstruació, problemes endocrino-metabòlics, alteracions genètiques, malalties de transmissió sexual i alteracions psicològiques com a trets depressius, anorèxia i bulímia.

 

"La primera visita al ginecòleg pot ser una experiència traumàtica o, per contra, educativa i gratificant, i això condicionarà la relació metge pacient per sempre", assenyala la Dra. Calvo. Per això, a HM Hospitales, el paper del metge va més enllà de la valoració, diagnòstic i tractament del problema, ja que mostra "una especial sensibilitat" cap a l'acció preventiva i educativa.

 

Importància de l'atenció primerenca

En la infància i l'adolescència, poden aparèixer també problemes o trastorns associats al desenvolupament emocional, afectiu o evolutiu que requereixen d'una atenció primerenca. La Dra. Lilia Marinas Navarro, psiquiatra infanto-juvenil de l'Hospital Universitario HM Puerta del Sur, explica que, en edats primerenques, s'acostuma a tractar problemes relacionats amb l'aprenentatge, mentre que, en l'adolescència -a partir dels 12 anys-, apareixen d'altres vinculats al consum de substàncies tòxiques, addicció a les noves tecnologies o trastorns de l'alimentació. En qualsevol cas, l'especialista destaca la importància d'una valoració precoç per obtenir un millor pronòstic i evitar, en la mesura possible, haver de recórrer a fàrmacs en aquests primers anys.
To Top