HM Fertility Center fa caure els mites sobre la Fertilitat en una jornada que aposta pes construir una nova salut reproductiva

A ningú se li escapa que les societats occidentals i, especialment Espanya, pateixen un gravíssim problema de natalitat ocasionat per múltiples factors. De fet, el nostre país trenca, any rere any, les estadístiques a la baixa i se situa en nivells del 1941 (just després de la Guerra Civil) pel que fa a natalicis. Així ho testifica l'Instituto Nacional de Estadística (INE) que, el 2023, va registrar 322.075 naixements, la qual cosa situa la taxa bruta de natalitat en 7,0105 nascuts per mil habitants. El 2022, l’últim any del qual hi ha dades, es van tenir 1,16 fills per dona i el primer, de mitjana, va arribar als 31,6 anys.

Segons molts experts, l'edat és un dels factors més rellevants, i en aquest sentit, les espanyoles tenen cada cop menys fills i els tenen més tard. En la darrera dècada, els naixements de mares de 40 anys o més han crescut un 19,3% i ja representen el 10,7% davant el 6,8% del 2013. Igualment, els naixements de les mares menors de 25 anys han caigut un 26% en la darrera dècada i suposen actualment el 9,4% del total, davant del 9,6% el 2013. Alhora l'Organització Mundial de la Salut (OMS) explica que una de cada sis parelles té problemes per tenir fills. Per tant, l'edat i la infertilitat són alguns dels factors principals que s'identifiquen com a causes de la crisi de natalitat existent.

Davant d'aquesta situació i amb motiu de la celebració ahir 4 de juny del Dia Mundial de la Fertilitat, l'aposta d’HM Hospitales per aquest camp, HM Fertility Center, va reunir diversos centenars de persones entre professionals sanitaris de la Medicina de la Reproducció, ' influencers', periodistes, mares i pares per fer caure alguns dels mites i rumors més estesos sobre la Fertilitat. L'objectiu final és generar una nova salut reproductiva basada en el coneixement i la realitat social que ajudi a augmentar la natalitat al nostre país.

“El dia de la Fertilitat, des d’HM Hospitales volem posar el focus en la salut reproductiva, volem normalitzar la conversa i donar suport a les dones i parelles en el seu camí cap a la maternitat i la paternitat. Informar, desmitificar conceptes equivocats i crear un espai obert on poder compartir sentiments i experiències ha estat el principal objectiu de l'esdeveniment”, va comentar la Dra. Ana Gaitero, directora d’HM Fertilty Center.

L'acte, el qual va tenir com a conductora la 'influencer' i periodista Alma Andreu 'La Forte' i l'actriu i infermera Clara Alvarado, va abordar d'una manera distesa i amena els diferents mites de la Fertilitat, que la Dra. Ana Gaitero va anar desmuntat i puntualitzant fins a generar un coneixement científic i real sobre cada assumpte des d'una perspectiva propera i enganxada a la realitat social dels nostres dies.

“Actualment, a Espanya tenim l'edat mitjana de la maternitat del primer fill més alta de tot Europa, i és que les dificultats per establir-se professionalment i econòmicament estan obligant les parelles a endarrerir cada cop més el projecte de la família, amb les complicacions que això implica en la consecució d'un embaràs a posteriori”, va destacar Roser Duran, directora de Màrqueting de Procare Health, farmacèutica que va recolzar l'esdeveniment.

Com a conclusió, es va arribar a un consens en què l'edat, l'estil de vida i la infertilitat són algunes de les causes principals que expliquen les preocupants xifres de natalitat existents, i que per revertir aquesta situació, cal més coneixement per part de la societat, recolzar-se en els professionals sanitaris i planificació reproductiva.


Mites més estesos

Un a un, la Dra. Gaitero va anar desmuntant els principals mites de la fertilitat com el paper de l'hormona antimulleriana, si els tractaments de fertilitat garanteixen l'embaràs o la influència dels hàbits diaris. “Un estil de vida saludable té un gran impacte en la fertilitat, el normopès, triar allò que mengem, dormir bé i aconseguir un cicle hormonal saludable són essencials perquè la dona aconsegueixi l'ovulació desitjada. Per a l'home, també sabem que és molt important tenir cura del pes, abandonar el tabac i l'alcohol i mantenir hàbits sans”, va assenyalar la Dra. Gaitero sobre l'impacte de l'estil de vida a la Fertilitat.

En aquest sentit, la directora de l'HM Fertility Center va desgranar que a l'hora de conèixer la fertilitat d'una persona no es pot saber amb una prova, tal com s’afirma erròniament. “La Fertilitat és cosa de dues persones, i només confirmem que una parella és fèrtil quan ja ha tingut fills. De vegades, les proves indiquen infertilitat causada per trompes obstruïdes o disminució d'espermatozoides mòbils, però això només ens mostra que per aconseguir tenir fills, es necessitarà ajuda externa, mai que no es podrà arribar a l'embaràs desitjat”, va expressar la Dra. Gaitero.

Un altre compendi dels mites més habituals fa referència al fet que l'alimentació, la postura en les relacions sexuals o la relaxació impacta sobre la fertilitat. “No. No hi ha postures que hagin demostrat augmentar les taxes d'embaràs. Ni prendre determinats aliments després com patates fregides o pinya. De la mateixa manera, si hi ha un problema d'infertilitat no millorarà determinats mesos de l'any o en altres latituds. Sí sabem que l'ansietat extrema pot ocasionar alteracions hormonals i anovulació, però generalment això no passa si no estem de vacances, i pensar que tenim part de culpa per no estar 'relaxats' només genera més estrès i frustració, precisament l'última cosa que volem. Si no arriba de forma espontània, el recomanat és demanar ajuda a l'especialista”, va assenyalar la Dra. Gaitero.


El paper de l’hormona antimulleriana

En els darrers anys, s'ha posat molt de moda tenir en compte l'hormona antimulleriana com a indicador de Fertilitat i cada cop més dones demanen estudis per conèixer-la quan només és un indicador quantitatiu d'òvuls. “L'hormona antimulleriana ens informa de com està la reserva ovàrica i ens ajuda a planejar el futur. Cada mes, les dones aconseguim madurar un òvul i en llencem d'altres. L'hormona antimulleriana no ens informa de com funciona aquest òvul o on és l'obstacle que fa que no arribi l'embaràs. Podem llençar-ne molts o pocs, però això no ens diu si som fèrtils o no”, va analitzar la Dra. Gaitero.

Això sí, això no vol dir que l'hormona antimulleriana no tingui una utilitat rellevant a la Fertilitat, sobretot en els tractaments de reproducció assistida i de preservació d'òvuls, ja que “ens indica el nombre d'òvuls que comencen la cursa a cada cicle. Quan fem tractaments de reproducció assistida, aprofitem tots els que estan preparats a l'inici i és més fàcil arribar al nadó. En el cas de la preservació, com més òvuls tinguem emmagatzemats, més possibilitats tenim que donin lloc a un nadó, un nombre favorable és de 10 a 15 òvuls madurs”, va concloure la directora d’HM Fertility Center.

La Dra. Gaitero va abordar una qüestió molt recurrent al·ludint a la creença mitificada que els tractaments de Fertilitat garanteixen un embaràs. “De forma aïllada no, no hi ha cap tractament que garanteixi l’embaràs al 100% al primer cicle. Les taxes d'èxit depenen sempre del tipus de tècnica que usem, de l'estat de les cèl·lules (òvuls i espermatozoides), de les característiques de la parella. Hi ha tractaments que aconsegueixen finalment l'embaràs en el 90% dels casos, però això sempre depèn de quina tècnica utilitzem o de l'estat de la parella. Cal no pensar que la Medicina Reproductiva soluciona tots els problemes, cada cas és únic i necessita un tractament concret”.


Què fer

Un cop desmuntats els mites, l'esdeveniment va aprofundir en què han de fer les dones i les parelles que volen planificar la seva família. Els experts ho tenen clar, és fonamental recolzar-se en els professionals sanitaris amb experiència i de planificació reproductiva i acudir a centres de Medicina Reproductiva dins d’un àmbit hospitalari, on es garanteixi la traçabilitat i la seguretat de les mostres.

“Espanya és una potència global en Medicina de la Reproducció i es disposa d'un ventall de tècniques que estan reforçades amb tots els avenços tecnològics i els professionals amb experiència al laboratori de fecundació in vitro per arribar a la millor transferència embrionària com el cultiu llarg, el sistema time lapse, mètodes de selecció espermàtica o la biòpsia embrionària prèvia al diagnòstic genètic preimplantatori”. Un altre factor important és l'èxit de la preservació tant en el cas dels òvuls com dels espermatozoides. "Fem servir la tècnica de la vitrificació, la qual ja ha demostrat des de fa anys que ens permet utilitzar aquestes mateixes cèl·lules en el futur sense tenir cap deteriorament i obtenint-se les mateixes taxes d'èxit que si s'haguessin utilitzat en el moment de la congelació", va indicar la directora d'HM Fertility Center.

“La criopreservació és una oportunitat molt valuosa per poder posar en marxa un procés de fertilitat, amb els òvuls joves i una qualitat ovocitària més gran, la qual dóna més probabilitat d'èxit. Doncs bé, l'edat mitjana de criopreservar a Espanya és de 37 anys, per sobre del que és òptim, ja que els experts aconsellen abans dels 35 anys. Davant aquest problema social, ajudar aquestes parelles amb una bona informació sobre les opcions que tenen a la seva disposició, com posar en marxa hàbits saludables per a la millora de la salut i prevenir l'estrès oxidatiu cel·lular, complementant la dieta amb productes naturals avalats clínicament a la millora de la qualitat ovocitària i la taxa d'embaràs i de naixements són clau. En aquest sentit, ”Ovosicare®, complement alimentari formulat amb ingredients d'origen natural únics, ha demostrat, mitjançant evidència clínica sòlida, que realment ajuda a augmentar les possibilitats de concepció”, assenyala Roser Duran, directora de Màrqueting de Procare Health.

To Top