HM Delfos controla mitjançant cirurgia, l'epilèpsia refractària d'un pacient després de mitja vida de malaltia

Barcelona, 8 d’abril de 2021. L'Hospital HM Delfos ha intervingut quirúrgicament un pacient de 48 anys d'edat que patia epilèpsia no controlable amb medicaments des de feia més de 22, gairebé mitja vida. El neurocirurgià Dr. Jordi Rumià, mitjançant microcirurgia guiada per neuronavegació, va dur a terme l'extirpació del focus epilèptic cerebral en col·laboració amb el neuròleg Dr. Rodrigo Rocamora, qui va dur a terme el control de l'activitat epilèptica cerebral durant l'operació. Un mes després de la cirurgia, la primera d'epilèpsia que es realitza en el centre de referència d’HM Hospitales a Barcelona, s'ha aconseguit el control de les crisis que el pacient patia gairebé diàriament i aquest ha experimentat una notable millora de la seva qualitat de vida, el seu estat intel·lectual i afectiu i les seves relacions interpersonals.

El pacient havia patit durant més de 22 anys una epilèpsia refractària amb crisis que no es controlaven amb tractament farmacològic. Com passa en aquests casos, el pacient havia provat un gran nombre de fàrmacs antiepilèptics sense obtenir una millora completa, amb el seu consegüent patiment i el del seu entorn.

Davant d'una epilèpsia resistent a fàrmacs, el pacient ha de ser remès al més aviat possible a una Unitat d'Epilèpsia, on un equip multidisciplinari estudiarà la possibilitat d'una solució quirúrgica per controlar les crisis. La cirurgia de l'epilèpsia actual ha demostrat ser un tractament eficaç i segur, amb una taxa mitjana d'èxit superior al 60%, mentre que la millora de la malaltia a través dels fàrmacs en aquest tipus d'epilèpsia se situa al voltant del 3%.

Més d'un mes després de la intervenció, el pacient no ha presentat cap crisi i el que és més important, ha començat a recuperar la seva vida. Les persones que pateixen epilèpsia no controlada en molts casos no poden portar una vida activa, de manera que es retreuen socialment i es tanquen en si mateixos. Els pacients pediàtrics, a més, veuen afectat el seu aprenentatge.

No obstant això, no tots els pacients es poden sotmetre a aquest tipus de tractament, ja que depèn de la zona del cervell en la que es trobi el focus epilèptic i de les possibles conseqüències que podrien derivar-se d'extirpar aquest focus. En aquest sentit, només es procedeix a fer una extirpació selectiva del focus cerebral si aquesta no causa seqüeles pitjors que la pròpia malaltia.


Tecnologia i abordatge multidisciplinari

A la Unidad de Diagnóstico Avanzado en Epilepsia de l'Hospital HM Delfos, dirigida pel Dr. Rocamora, cada cas s'aborda de manera multidisciplinària per un equip format per neuròlegs, neurocirurgians, psicòlegs, psiquiatres, especialistes en Medicina Nuclear i radiòlegs, que realitzen diverses proves, entre les que es troben vídeo-electro-encefalogrames, exploracions neuropsicològiques i psiquiàtriques, Ressonància Magnètica, Tomografia de Fotó Únic (SPECT) o Tomografia per emissió de positrons (PET). Unes proves que poden efectuar-se gràcies a l'equipament tecnològic que es disposa i els quiròfans dotats de neuroimatge intraoperatòria permeten dur a terme aquest tipus d'intervencions quirúrgiques tan específiques i complexes.

El director mèdic territorial d'HM Hospitales a Catalunya, Dr. Francesc Fatjó, afirma que "disposem d'una Unitat de Diagnòstic Avançat en Epilèpsia equipada amb la tecnologia més avançada i formada per un equip de professionals amb un elevat grau d'especialització en el diagnòstic i tractament d'aquesta malaltia, tant en adults com en nens, la qual cosa ens permet oferir als pacients epilèptics una alternativa sanitària de primeríssim nivell en aquest i tots els àmbits".

La Unidad de Diagnóstico Avanzado en Epilepsia de l'Hospital HM Delfos posseeix una àrea específica que consta de dues habitacions especials de monitoratge continu amb un control central pel seguiment estricte i continuat durant els estudis. Disposa també de personal mèdic i d'infermeria especialment format i entrenat, així com els esmentats professionals de l'àmbit de les neurociències. Aquests recursos permeten fer un seguiment del pacient durant les 24 hores, facilitant la seva observació i comportament en el moment de patir les crisis i així poder realitzar un estudi molt detallat d'aquesta malaltia que derivi en un tractament personalitzat a cada cas.


Un terç de les epilèpsies diagnosticades són refractàries 

A Espanya, l'epilèpsia afecta aproximadament 360.000 persones de les que 160.000, més o menys un terç dels pacients, no poden controlar-la amb medicació. Es calcula que cada any es diagnostiquen 20.000 casos nous, sent aquesta incidència superior en nens d'entre 6 i 14 anys (3,7 casos / 1.000 habitants), adolescents i ancians (per sobre dels 60 anys, la incidència es situa en 134 casos / 100.000 habitants).NP OPERACIÓN EPILEPSIA OK (Cat).pdf

To Top