HM CIOCC i The START Center amplien 10 anys més el seu exitós model d'Unitat d'Assaigs Clínics de Fases Inicials a Espanya

Barcelona, 25 de setembre de 2019.- La Fundación de Investigación HM Hospitales, a través del Centro Integral Oncológico Clara Campal HM CIOCC, acaba de renovar pels propers 10 anys l'acord que manté amb The START Center -grup nord-americà líder mundial en assaigs clínics de fases inicials-, per continuar amb la tasca que desenvolupa la Unidad de Ensayos Clínicos en Fase I START-HM CIOCC, ubicada a l'Hospital Universitario HM Sanchinarro.

L'acte de signatura de la renovació de l'acord s'ha celebrat avui a l'Hospital HM Delfos de Barcelona amb la presència del president d’HM Hospitales, Dr. Juan Abarca Cidón i el president i CEO de START, Dr. Lon S. Smith. D'aquesta manera es materialitza una aliança que ha convertit a aquesta Unidad en una referència nacional i internacional en les primeres fases de la investigació oncològica pel seu impacte sobre els pacients i la terapèutica.

El Dr. Abarca Cidón destaca que "la renovació d'aquest exitós model és una fantàstica notícia per a HM Hospitales, però sobretot per als nostres pacients perquè els facilita l'accés a nous medicaments innovadors no comercialitzats, la qual cosa pot ajudar a definir nous abordatges terapèutics i contribuir de manera substancial a oferir esperança en la contínua lluita contra el càncer".

El Dr. Lon S. Smith afirma que "en START estem entusiasmats de tenir l'oportunitat de col·laborar amb la Fundación de Investigación HM Hospitales en el desenvolupament de noves teràpies que són totalment necessàries per a pacients que pateixen de càncer a Madrid, Barcelona i Galícia. L'oportunitat de desenvolupar aquestes teràpies simultàniament als Estats Units i la Unió Europea facilita l'aprovació ràpida de noves medicines que beneficiaran a pacients de càncer de tot el món".


Extensible a Barcelona i Galícia

Aquesta renovació té com a característica innovadora, la seva ampliació als centres que HM CIOCC té operatius a Barcelona i Galícia, amb l'objectiu d'aconseguir portar aquesta innovació terapèutica a més pacients, la qual cosa involucrarà més investigadors. "Incloure als nostres equips de Barcelona i Galícia en aquest nou acord és un pas més per consolidar la xarxa assistencial, que garanteix la igualtat d'accés a aquests fàrmacs a tots els nostres pacients, siguin on siguin", afirma el Dr. Abarca Cidón.

De fet, l'extensió d'aquest acord a nous territoris propiciarà una millora en l'enfocament terapèutic dels pacients oncològics d'aquestes àrees, "ja que de vegades, els pacients presenten característiques tumorals específiques que són infreqüents i el tenir una base poblacional tan àmplia ens ajudarà a trobar aquests perfils i poder oferir fàrmacs experimentals alhora que específics i innovadors en noves latituds ", assenyala el Dr. Emiliano Calvo, director de la Unidad de Ensayos Clínicos en Fase I START-HM CIOCC.

La Unidad de Ensayos Clínicos en Fase I START-HM CIOCC va néixer amb l'objectiu d'apropar als pacients oncològics tractaments nous i innovadors amb la intenció de millorar els resultats dels tractaments convencionals. "Són fàrmacs moltes vegades revolucionaris que s'administren en assaigs clínics en fases inicials (essent en moltes ocasions la primera vegada que s'administren a éssers humans) i que inclouen els últims avenços en coneixements de biologia tumoral i tecnologia aplicada al desenvolupament de fàrmacs", indica el Dr. Emiliano Calvo.

Des de la seva posada en marxa al 2008, la Unidad ha ofert tractaments innovadors a més de 2.000 pacients i completat al voltant de 200 assaigs clínics. Actualment, hi ha 58 assaigs clínics actius en tumors sòlids i oncohematològics. A més, en aquests anys, s'han format a la Unidad més de 20 oncòlegs en aquesta àrea de coneixement, alguns procedents d'altres països. "Hi ha hagut una tasca molt important de formació d'oncòlegs en assaigs clínics en fases inicials. És una formació molt especialitzada i sofisticada, no recollida en els programes de residència d'Oncologia Mèdica. La qualitat atreu qualitat. Investigadors i oncòlegs amb ambició de créixer com a professionals i innovar per als seus pacients troben a HM CIOCC la plataforma perfecta. Es crea un cercle virtuós d'excel·lència i qualitat que millora la perspectiva dels nostres pacients", assenyala el Dr. Calvo.

Una de les novetats que es poden implementar després de la signatura d'aquest acord fa referència a l'obertura d'un programa d'assaigs clínics amb fàrmacs oncològics innovadors en Pediatria, que seria el primer d'aquestes característiques a Espanya i a nivell privat, pioner a Europa.


Impacte mundial

Des de la seva creació, aquesta Unidad ha tingut una influència decisiva en multitud de teràpies innovadores i fàrmacs oncològics que han arribat als sistemes sanitaris per ajudar a combatre múltiples processos oncològics. A més, aquesta Unidad ha influït de manera rellevant en camps com el de les teràpies dirigides a dianes moleculars tumorals i la immunoteràpia. "Hem estat molt importants i hem tingut un impacte clar en el desenvolupament de fàrmacs dirigits a dianes moleculars tumorals, que implica la creació de plataformes de seqüenciació de gens tumorals, biòpsies sòlides i líquides i la disponibilitat de fàrmacs investigacionals dirigits a aquests targets. També, hem estat pioners a nivell nacional en el desenvolupament d'alguns fàrmacs ja comercialitzats, amb un protagonisme cert del nostre centre en les seves primeres fases. Una cosa similar ha passat amb la immunoteràpia, ja que hem estat un centre pioner internacional en el desenvolupament de nous fàrmacs que modulen el sistema immune del pacient, alguns ja comercialitzats en l'actualitat en algunes indicacions que no tenien tractaments eficaços. Avui dia, de fet, seguim sent pioners en el desenvolupament de noves línies d'immunoteràpia, no només en les combinacions de fàrmacs immunomoduladors sinó també en teràpia cel·lular, virus oncolítics o anticossos biespecífics", assegura el Dr. Calvo.

Una altra de les característiques que defineix l'activitat de la Unidad fa referència a l'eficàcia millorada, en general, dels fàrmacs desenvolupats en fase inicial d'investigació clínica terapèutica. Això fa que hagin guanyat predicament amb el pas del temps gràcies als avenços en el coneixement de la biologia tumoral i desenvolupament de medicaments oncològics. "Avui dia el percentatge de pacients tractats amb fàrmacs investigacionals en fases inicials clíniques es considera rellevant i, de fet, l'activitat antitumoral és una cosa que es busca específicament ja des dels primers pacients tractats amb aquests medicaments", afirma el Dr. Calvo.


Excel·lència en HM CIOCC

Més enllà de l'èxit que avala la Unidad de Ensayos Clínicos en Fase I START-HM CIOCC, l'excel·lència d'HM CIOCC com a primer 'Cancer Center' privat d'Espanya fa que ambdues dues parts hagin apostat per continuar i intensificar aquesta aliança. "És una relació fructífera i molt satisfactòria per a totes dues parts. Es renova amb la intenció que un programa tan positiu al llarg dels anys es mantingui actiu sine die. En primer lloc, perquè és un benefici indubtable per als pacients que poden rebre aquests fàrmacs tan nous, i que no podrien aconseguir de cap altra manera. Després, perquè augmenta l'exigència d'excel·lència de tot HM CIOCC, ja que necessites un nivell d'excel·lència ampli i transversal de moltes àrees i moltes persones de diferents disciplines, tots perfectament alineats entorn al pacient, així com nombrosos assaigs clínics, perquè un programa com aquest funcioni. Per tant, l'excel·lència i qualitat d'un programa com aquest, a través d'HM CIOCC, el situa en el nivell més elevat de la investigació clínica ", destaca el Dr. Calvo.


To Top