HM CIOCC Barcelona aposta per la detecció precoç del càncer per afavorir la supervivència a la malaltia

El Centro Integral Oncológico Clara Campal HM CIOOC Barcelona, ubicat a l’Hospital HM Nou Delfos, aposta per la detecció precoç del càncer amb l’objectiu d’afavorir la supervivència a la malaltia. Per fer-ho, posa en marxa la Unitat de Prevenció i Diagnòstic Primerenc Oncològic, una iniciativa pionera d'HM Hospitales a Espanya que ja funciona a la seu de Madrid i en la qual s'han atès més de 3.700 pacients durant l'últim any.

  • A partir d’una simple anàlisi de sang o d’orina, diverses proves diagnòstiques moleculars són capaces de detectar el càncer en estadis molt primerencs en persones asimptomàtiques.
  • Disposar d’un diagnòstic precoç i conèixer les característiques particulars del tumor, permet personalitzar el tractament, identificar precoçment la seva eficàcia o monitorar l’evolució d’aquest, la qual cosa contribueix a augmentar la supervivència i la seva curació
  • Qualsevol persona asimptomàtica i amb o sense antecedents familiars pot sotmetre’s a aquestes proves, tot i que són recomanables per qui té 40-50 anys, una franja d’edat en la què és freqüent que s’iniciïn i desenvolupin molts tipus de càncer


La detecció precoç del càncer és fonamental per millorar la supervivència i la taxa de curació d'aquesta malaltia. Malauradament, quan el càncer produeix símptomes, en gran part dels casos la malaltia ja està avançada. Per això, és fonamental aconseguir detectar el càncer en les etapes inicials quan el pacient encara es troba asimptomàtic. Això ha estat complicat fins fa poc, ja que les proves convencionals no són tan precises per detectar la malaltia en persones asimptomàtiques. Per a molts tumors, no existeixen encara programes de cribratge poblacional, tal com es duen a terme amb el càncer de mama, de cèrvix o de còlon, els quals han millorat considerablement el diagnòstic precoç.
En aquest sentit, el Dr. Joaquín Pérez de Olaguer, director d'HM CIOCC Barcelona i Cap del Servei d'Oncologia Mèdica d'HM Nou Delfos, considera que “l'avenç de la tecnologia juga a favor nostre i, avui, disposem de proves que permeten detectar de forma precoç tumors pels quals no existeixen programes de cribratge poblacional. Així, mitjançant tecnologia d'alta sensibilitat, som capaços de detectar alguns components tumorals com les cèl·lules tumorals circulants, alteracions del DNA circulant tumoral o el mesurament d'anticossos generats per l'organisme contra les primeres cèl·lules tumorals a través de la sang o l'orina, el què ens facilita la tasca a l'hora d'obtenir un diagnòstic de càncer en el moment de la realització de la prova, oferir el tractament més adequat i iniciar-lo immediatament” i afegeix que “per al càncer colorectal, fem un test que pot detectar càncer en qualsevol dels seus estadis i, fins i tot, adenomes avançats, que encara no han arribat a evolucionar, però que podrien fer-ho en el futur”.


Indicades per a qualsevol persona


Aquestes proves són adequades per a qualsevol tipus de persona, independentment de si té antecedents familiars de càncer o no i encara que sigui asimptomàtica. “Hem de decidir quina prova realitzar en funció del tumor o diferents tumors que es vulguin descartar, però a HM Hospitales disposem de proves per detectar tant lesions unitumorals com el càncer de mama, pulmó, pròstata, pàncrees, bufeta urinària, tiroide i neoplàsia oncohematològiques com de tests combinats com el de Dona Sana, que detecta el càncer de mama, ovari, endometri i coll uterí; el de Pacient Diabètic, que identifica tumors al fetge, vesícula biliar, pàncrees, ronyó, bufeta urinària i colorectal en pacients diabètics de més de 50 anys; i un test multitumoral que detecta precoçment més de 70 tumors”, explica el Dr. Pérez de Olaguer.

Hi ha un grup de risc pel qual les proves de Diagnòstic Primerenc Oncològic són especialment indicades i són totes aquelles persones que tenen entre 40 i 50 anys perquè és una franja d'edat on és freqüent que s'iniciïn i desenvolupin molts tipus de càncer i, a més, es tracta d'un període de la vida en què el diagnòstic precoç és essencial, ja que eleva la probabilitat de curació fins al 90% davant el 60% que s'aconsegueix amb els mitjans diagnòstics utilitzats fins ara.

D'altra banda, HM CIOCC Barcelona també realitza proves de Diagnòstic Primerenc Oncològic quan hi ha una troballa dubtosa en una prova tradicional prèvia. D'aquesta manera, els pacients a qui es troba alguna troballa inespecífica en alguna prova radiològica o analítica tradicional com els tests per establir la benignitat o malignitat d'un nòdul pulmonar mil·limètric a TAC, la necessitat o no d'una biòpsia prostàtica davant d'un PSA lleugerament elevat o la necessitat d'una cirurgia de tiroide o no per un nòdul amb una citologia dubtosa.

Totes aquestes proves de detecció precoç de càncer es duen a terme sempre sota el suport d'un equip d'oncòlegs altament qualificats i entrenats que formen part de la Unitat de Prevenció i Diagnòstic Primerenc Oncològic d’HM CIOCC Barcelona. En aquesta Unitat es fa una valoració integral del pacient, tenint en compte els seus factors de risc, antecedents familiars, antecedents personals i proves realitzades prèviament, per dissenyar un pla de seguiment personalitzat.


Treball coordinat


HM CIOCC Barcelona treballa coordinadament amb la resta de seus 
d’HM CIOCC, la qual cosa permet fer “una valoració conjunta de cada cas sumant l'experiència i el coneixement dels equips d'oncologia de tots els hospitals del Grup alhora i tots els facultatius i personal sanitari implicat en el diagnòstic primerenc del càncer ens mantenim informats de les diferents novetats sobre proves de diagnòstic, tractament, etc.”, constata el Dr. Pérez de Olaguer.

El director mèdic d'HM Nou Delfos, Dr. Julio García Prieto, valora molt positivament la posada en marxa de la Unitat de Diagnòstic Primerenc Oncològic perquè “el seu objectiu no només és detectar el càncer en estadis inicials sinó també ajudar l'especialista en l'abordatge, ja que disposem de proves que caracteritzen millor el tumor, la qual cosa afavoreix el tractament individualitzat. Igualment, una altra sèrie de tests se centren a valorar l'evolució del tumor i comprovar precoçment si hi ha resposta favorable a aquest i comptem amb la determinació de l'anomenada mínima malaltia residual a nivell molecular per respondre la pregunta de si una persona està curada o no”.

Per a la directora territorial d'HM Hospitales a Catalunya, Dra. Lidón Millá, aquesta Unitat de Diagnòstic Primerenc Oncològic és una “nova mostra de l'aposta d’HM Hospitales per la innovació. És una iniciativa pionera a Espanya que ara arriba a Catalunya i de les proves de la qual es podran beneficiar moltes persones” i afegeix que “gràcies a la feina dels especialistes i a la investigació que es realitza, el càncer és una malaltia a la qual es coneix cada vegada millor i la supervivència de la qual està una mica més a prop cada dia, però cal continuar invertint recursos humans, tècnics i econòmics per continuar avançant en atenció, diagnòstic i tractament”.


Barcelona, 4 d'abril de 2024

To Top