HM CINAC, centre de referència internacional en el desenvolupament de noves teràpies per a la malaltia de Parkinson

El Parkinson és una malaltia degenerativa i crònica que, a Espanya, afecta més de 150.000 persones, segons dades de la Sociedad Española de Neurología (SEN). Hi ha un augment en la prevalença de la malaltia, ja que cada any es diagnostiquen a Espanya uns 10.000 casos nous de Parkinson. Es tracta de la segona malaltia neurodegenerativa més freqüent després de l'Alzheimer.

Les manifestacions clíniques principals del Parkinson són motores, com ara lentitud en els moviments, manca d'expressió facial, rigidesa muscular o tremolor en repòs, encara que a mesura que augmenta l'edat i els anys d'evolució, es fan més rellevants altres símptomes no motors.

Un diagnòstic primerenc possibilita iniciar el tractament d'aquesta malaltia a les primeres fases, la qual cosa permet millorar la qualitat de vida dels pacients. En aquest sentit, el Centro Integral de Neurociencias AC HM CINAC, dirigit pel Dr. José A. Obeso, representa una visió avantguardista en el vessant clínic-assistencial, investigador clínic i experimental, que compta amb un enfocament multidisciplinari destinat al diagnòstic primerenc i al tractament precoç del Parkinson, amb a l'objectiu principal d'aturar la progressió del procés neurodegeneratiu i millorar la qualitat de vida d'aquests pacients.

Ubicat a l’Hospital Universitari HM Porta del Sud de Móstoles i l’Hospital HM Nou Delfos de Barcelona, HM CINAC és l'únic centre a Espanya, i un dels pocs a tot el món, que està treballant en teràpia gènica a regions concretes del cervell, mitjançant l'obertura de la barrera hematoencefàlica . Líder mundial en l'aplicació d'ultrasons en el tractament dels trastorns del moviment compta amb un equip especialitzat en trastorns de moviment, avaluació neurofisiològica de les alteracions motores, avaluació neurocognitiva i neurocirurgia funcional.


Índex Assistencials d’HM CINAC

Sota el lema “STOP PARKINSON” com a leitmotiv i principal objectiu, HM CINAC publica els seus índexs assistencials, xifres que el converteixen novament en el centre de referència en el desenvolupament de noves teràpies per a la malaltia de Parkinson i líder mundial en l'aplicació d'ultrasons en el tractament dels trastorns del moviment.

Ha superat la xifra de 380 procediments mitjançant ultrasons d'alta intensitat (HIFU) des del seu inici el 2015, i són 33 els realitzats l'any 2023. A això, se li sumen 2.019 noves consultes relatives a la malaltia de Parkinson i tremolor essencial, derivades en 49 ingressos hospitalaris i 773 ressonàncies magnètiques (PET-RM), ja que a més, a l'últim any, han estat 52.873 les consultes de Neurologia realitzades als centres hospitalaris a la Comunitat de Madrid, 4.858 més respecte a l'any passat.

En aquest sentit, i en relació amb el treball realitzat a l'HM CINAC, el Dr. Obeso explica que “un aspecte diferencial d’HM CINAC rau en la capacitat de realitzar investigació translacional de primer nivell, amb una visió sempre adreçada al pacient i en la recerca d'abordatges terapèutics innovadors que permetin aturar la progressió de la malaltia de Parkinson. Pretenem aconseguir restaurar cap a la normalitat els circuits cerebrals alterats per la malaltia i avançar més ràpidament cap a una millor qualitat de vida”. A més, assegura que “la investigació de les malalties neurodegeneratives és un repte de la societat en conjunt, ja que suposen una veritable epidèmia del segle XXI. Descobrir noves teràpies o tractaments és un repte que només es pot aconseguir des de la investigació”.


Lideratge en Recerca i Formació

L'activitat investigadora d’HM CINAC, considerant les publicacions científiques com a principal marcador de qualitat, és alta i abundant, ja que en els darrers 5 anys, el centre ha publicat una mitjana de 30 treballs per any, amb un valor d'impacte mitjà de 7, 8 i un total de 150 articles. L'any 2023, van ser 23 els treballs de recerca publicats. Igualment, tots els cursos es conclouen i defensen diverses Tesis Doctorals de joves investigadors formats a HM CINAC.

Pel que fa a docència, HM CINAC acull contínuament residents de neurologia d'Espanya i Llatinoamèrica per formar-se especialment en trastorns del moviment. Professionals de HM CINAC imparteixen docència a la Facultad HM Hospitales de Ciencias de la Salud de la Universidad Camilo José Cela a la branca de Biomedicina. Per la seva banda, el Prof. Obeso ha estat guardonat amb l'Alexander Von Humboldt-J. C. Mutis Research Award, un dels reconeixements més prestigiosos que es concedeixen a Europa a l'àmbit de les ciències i que reconeix l'historial acadèmic i la trajectòria científica d'aquest especialista en Neurologia. És, a més, Acadèmic de Número (Neurologia) de la Real Academia Nacional de Medicina, catedràtic de Neurologia a la Universidad CEU-San Pablo (Madrid) i codirector del Màster de Trastorns del Moviment (Universidad de Múrcia).

Madrid, 11 d'abril de 2024


To Top