HM CIEC, líder en Cardiologia a Espanya gràcies a la seva visió integradora enfocada al diagnòstic clínic precoç, imatge cardíaca avançada i alta complexitat en l’intervencionisme cardiovascular

Es van atendre gairebé 190.000 consultes, un 12% més que el 2021 i 3.640 ingressos, incloent-hi alta complexitat relacionada amb cirurgia cardíaca, vascular i pediàtrica, mentre que l’equip d’Electrofisiologia va realitzar 568 procediments, dels quals el 82% van ser ablacions de fibril·lació auricular, essent HM CIEC el centre d’Espanya que major nombre duu a terme anualment

Fa 11 anys, HM Hospitales va apostar per canviar l'abordatge de la Cardiología a la sanitat privada amb la posada en marxa del Centro Integral de Enfermedades Cardiovasculares HM CIEC. Des d’aleshores, HM CIEC ha rebut múltiples mostres de reconeixement per ser un exemple de model a seguir i ha avançat en complexitat i humanització de la tecnologia de manera exponencial, combinant no només el lideratge indiscutible en el diagnòstic clínic, sinó també el desenvolupament de diferents unitats específiques per millorar el maneig clínic dels nostres pacients, juntament amb l'impuls de procediments en imatge cardíaca, electrofisiologia, hemodinàmia o cirurgia. HM CIEC es caracteritza a més per l'excel·lència i ser punter en tecnologia d'avantguarda, servint de model d'èxit per a altres centres per cobrir un ampli espectre de patologies cardíaques i tractaments de manera integral i transversal a diferents subespecialitats.

Precisament, el lideratge d’HM CIEC fa que sigui reconegut com un dels centres de més prestigi nacional i ha estat el primer i únic centre privat inclòs a l'informe 'Recalcar' de la Sociedad Española de Cardiología (SEC) i la Fundación IMAS, que compara unitats assistencials de tot el país. Sens dubte, la comparativa, l'increment i la millora anual dels índexs assistencials que any rere any es publiquen al sí d’HM Hospitales com a exercici de transparència ha contribuït a aquest reconeixement.

“Des que amb la creació d’HM CIEC i la seva ubicació a l’Hospital Universitario HM Montepríncipe i a l’Hospital HM Nou Delfos de Barcelona vam decidir establir una nova manera d'abordar la gestió dels pacients amb malalties cardiovasculars no hem deixat de créixer. Després de la lògica aturada provocada per la pandèmia, el 2022 s'ha convertit en l'any que millors registres s'han produït a la majoria dels indicadors, cosa que significa que cada vegada més persones ens confien la cura de la seva salut cardiovascular. Per a HM Hospitales no hi ha més reconeixement que el dels seus pacients”, destaca el Dr. Juan Abarca Cidón, president d'HM Hospitales.

I per això, HM CIEC ha decidit continuar creixent aquest any 2023 de la mà de la Dra. Leticia Fernández Friera, amb una àmplia formació a Hospitals de referència, com Harvard Medical School de Boston o Mount Sinai Hospital de Nova York, per continuar a la línia dels millors centres cardiològics internacionals. “És important no només apostar pel volum, sinó també per la qualitat de l'assistència. Treballar en equip és clau per optimitzar l'èxit, integrant tecnologia i coneixement, la qual cosa permet optimitzar processos. Seguirem treballant amb rigor, professionalitat, humanitat, il·lusió i esforç per continuar mantenint la qualitat de la nostra feina i créixer interconnectats per tal d'oferir el millor diagnòstic i la millor prevenció cardiovascular als nostres pacients”, va indicar la Dra. Fernández Friera, directora d’HM CIEC.


Interacció en la patologia cardíaca

El 2022 es van atendre gairebé 190.000 consultes, un 12% més que el 2021 i 3.640 ingressos, incloent-hi alta complexitat relacionada amb cirurgia cardíaca, vascular i pediàtrica. El Dr. Francisco Javier Parra, coordinador de la Unidad de Cardiología Clínica, segueix apostant per un equip de cardiòlegs centrats en un abordatge personalitzat dels pacients.

Des del punt de vista quirúrgic, el 2022 s'han realitzat 108 cirurgies amb circulació extracorpòria, destacant el programa de reparació valvular (55 casos) en el qual HM CIEC se situa com un dels centres capdavanters a nivell nacional. Dr. Ángel González Pinto i el seu equip de Cirugía Cardiaca han realitzat aquestes intervencions amb circulació extracorpòria. El programa de Reparación Valvular Mitral destaca a HM CIEC pels seus excel·lents resultats i extensa experiència.

L'àrea d'Hemodinàmia, liderada pel Dr. Eulogio García, va arribar fins als 1.200 cateterismes, dels quals 227 corresponen a angioplàsties primàries en el context d'un infart agut de miocardi. El Programa de Cardiopatía Estructural amb abordatge mínimament invasiu destaca per una alta taxa d'èxit amb més de 100 pacients intervinguts, on s'implanten dispositius valvulars múltiples com 47 TAVIS, tancaments de disfuncions protèsiques, d'orellanes, etc.

L'altre gran camp d'especialització d'HM CIEC és la Unidad d'Electrofisiología Cardiaca, liderada pel Dr. Jesús Almendral, on es realitza el nombre més gran de procediments en patologies de complexitat d'Espanya, tenint en compte sanitat pública i privada. En concret, el 2022 es van realitzar 568 procediments, dels quals el 82% van ser ablacions de fibril·lació auricular en 233 pacients. A més, es va efectuar flutter en 115 pacients, ablacions de taquicàrdies malignes, implant de DAI, etc., arribant a gairebé 600 pacients intervinguts el 2022.


Imatge Cardíaca Avançada

La Dra. Leticia Fernández-Friera, líder de la Unidad de Imagen Cardiaca i directora d'HM CIEC, ha aconseguit refermar aquesta àrea a nivell nacional i internacional. D'aquesta manera, s'ha consolidat una autèntica xarxa de diagnòstic cardíac per imatge avançada, disposant de la millor tecnologia a l'avantguarda i els millors professionals especialitzats en imatge, fet que ha contribuït a la consolidació de la Unidad de Imagen Cardiaca avançada, certificada per la Societat Europea de Cardiologia als nivells màxims de qualificació. La imatge actua de nexe entre els professionals i els pacients, permetent fer una tasca assistencial exemplar i donant suport a altres unitats d’HM CIEC. A HM Hospitales, l'experiència amb 2.148 Tomografia Axial Computeritzada (TAC) cardíacs anuals i 1.266 ressonàncies magnètiques (RM) cardíaques anuals el 2022 avalen aquesta denominació i també fomenta docència i recerca. Destaca, a més, el programa de Resonancia del Estrés, que permet la valoració funcional i de perfusió del múscul cardíac en situacions d'esforç i el PET/RM en el marc de la Cátedra de Imagen HM Hospitales.


Recerca i Docència

Un altre aspecte fonamental que fa únic HM CIEC resideix en la recerca, que es tradueix en diferents projectes a nivell europeu i col·laboracions amb grups de prestigi internacional a diverses àrees. De fet, aquest any, s'ha volgut impulsar la recerca amb la creació de la Unidad de Investigación HM CIEC, atraient en els darrers 9 mesos, més de 20 projectes de recerca, dels quals el 67% està finançat, sent un 30% assaigs nous. La producció científica total realitzada pels cardiòlegs d’HM CIEC, també en col·laboració amb centres d'excel·lència nacionals i internacionals, ha estat de 68 publicacions amb un factor d'impacte acumulat de 340,71 punts. Entre elles, hi ha publicacions del més alt nivell a les principals revistes científiques del món, com són The New England Journal, The Lancet, o Journal of American College of Cardiology en col·laboració amb altres centres de recerca. A més, s'han realitzat publicacions pròpies a European Heart Journal, Heart Rhythm, Circulation Arrhythmia and Electrophysiology o JACC: Cardiovascular Interventions.

Pel que fa a la Docència, HM CIEC és la pedra angular en la formació en patologia d'índole cardiovascular del projecte universitari que desenvolupa HM Hospitales. A la Unidad de Imagen Cardiaca, HM CIEC ha rebut 10 becaris en els darrers 5 anys i més de 50 residents MIR de diferents províncies d'Espanya. De la mateixa manera, l'àrea d'electrofisiologia també es caracteritza per becaris anuals. Convé destacar a l'àrea de formació postgraduada, el Máster de Electrofisiología Cardiaca que dirigeix el Dr. Almendral i els cursos de TAC i RMN (amb edicions dissenyades per a cardiòlegs i tècnics de radiodiagnòstic) dirigits per la Dra. Fernández Friera.


Tecnologia d’avantguarda en xarxa

La contínua renovació de tecnologia, tant pel diagnòstic com pel tractament, fa que HM CIEC consolidi la seva posició de referència. Comptem amb dues sales d'Hemodinàmia d'última generació, dues sales específiques d'Electrofisiología Cardiaca, un Quirófano Híbrido d'ús per a Cirugía Cardiaca y Vascular, 7 equips de Resonancia Magnética d’1.5 o 3 tesles i 4 equips de Tomografia Axial Computerizada (TAC) de 320 o 160 detectors, amb activitat diària de cardiologia, i ecografia 3D cardíaca i vascular”, explica la Dra. Fernández Friera.

Una de les peculiaritats d’HM CIEC resideix en que malgrat que té la seva seu principal a HM Montepríncipe, desenvolupa la seva activitat als vuit centres hospitalaris del Grup a la Comunitat de Madrid (hospitals universitaris HM Montepríncipe, HM Sanchinarro, HM Puerta del Sur , HM Torrelodones, HM Rivas, HM Madrid, HM Nou Belén i l'Hospital HM Vallès) a 12 policlíniques i a l'Hospital HM Nou Delfos, on s'ubica HM CIEC Barcelona. A més, tots els departaments de Cardiologia de la resta de centres d’HM Hospitales funcionen de manera coordinada i interconnectada com una sola xarxa assistencial. L'èxit d’HM CIEC a Madrid s'està expandint a altres territoris, com ara Galícia, Lleó, Màlaga i Barcelona, amb els quals es treballa en xarxa.NP HM CIEC 2022
To Top