La Fundación de Investigación HM Hospitales consolida la Unitat d'investigació de vacunes

Madrid, 25 de novembre de 2021.- La pandèmia provocada per la COVID-19 ha posat en evidència la importància de la investigació científica, una qüestió prioritària per a HM Hospitales des de la seva creació i que sempre ha format part dels seus eixos fonamentals per aconseguir la millor cura de la salut dels seus pacients i les seves famílies. Dins d’aquest esforç s'emmarca la creació recent de la Unidad de Investigación de Vacunas de la Fundación de Investigación HM Hospitales.

La Dra. Silvina Natalini és la directora d'aquesta unitat que s'ubica físicament a l'Hospital Universitario HM Puerta del Sur. “Es tracta d'una iniciativa pionera a la sanitat privada d’Espanya, que reafirma el nostre compromís amb la investigación, un dels pilars fonamentals d’HM Hospitales”, assenyala el Dr. José María Castellano, director científico de la Fundación de Investigación HM Hospitales.

Actualment, la Unidad de Investigación de Vacunas té en marxa vuit assaigs clínics, entre els quals hi ha els enfocats al desenvolupament de vacunes per a meningococ, Virus Respiratori Sincitial (VRS), COVID-19 en nens i embarassades, així com nous tractaments antivirals per al VRS. “Comptem amb uns 300 voluntaris que participen en aquests assaigs, la qual cosa suposa un desafiament i una gran responsabilitat”, assegura la Dra. Silvina Natalini, que destaca que “el nostre objectiu és convertir-nos en una unitat de referència en assaigs clínics de vacunes i integrar-nos a la xarxa de recerca del Grup a tot Espanya”.

Amb la posada de llarg d’aquesta unitat, s’unifica l’activitat investigadora del Grup en aquest camp, que no és nova, sinó que recull una experiència de més d’una dècada, en la que es realitzava de forma individualitzada per projectes i en la que els assaigs de vacunes en edat pediàtrica tenien una gran importància. La Dra. Natalini explica que “els nens no són petits adults, pateixen patologies diferents i necessiten tractaments adequats a la seva edat. Menys del 50% dels fàrmacs que s’utilitzen en nens han estat testats amb assaigs clínics pediàtrics, la qual cosa denota la necessitat d'incrementar l'esforç en aquest àmbit. De fet, només el 30% dels medicaments comercialitzats a Europa inclouen autorització pediàtrica”. Però la Unidad de Investigación de Vacunas respon també a la necessitat d'unificar totes les activitats de recerca clínica centrada a Pediatria que es desenvolupa als hospitals del grup des de fa 12 anys.

Aquesta unitat ha estat també triada per Pfizer com un dels centres per a la realització de l'assaig clínic de la vacuna contra la COVID-19 per a la població pediàtrica i tot sembla indicar que la seva aprovació per part de l'Agència Europea del Medicament (EMA) per les sigles en anglès) és imminent. “Per a nosaltres, és un motiu d'orgull i la ratificació de que estem fent bé la nostra feina. També agraïm la confiança dels nostres pacients i els seus progenitors a l'hora de participar, cosa que és una mostra de confiança cap a nosaltres i cap a la ciència”, assegura la Dra. Silvina Natalini.

Un altre aspecte fonamental que regeix l’actuació d’aquesta unitat és la posada en valor de tots els protocols de vigilància, traçabilitat i seguretat que s’apliquen en un camp tan sensible i tan actual com les vacunes. “La nostra unitat es regeix per les normes de bones pràctiques clíniques (BPC), una norma internacional de qualitat ètica i científica aplicable al disseny, realització, registre i comunicació dels assaigs clínics en què participin éssers humans. Amb la nostra xarxa multidisciplinària abastem el seguiment del pacient des que és contactat per primera vegada fins que finalitza l'assaig”, assenyala la Dra. Natalini.


Un benefici superior

Tot i els estàndards de seguretat i l'evidència científica de que les vacunes salven milions de vides que estarien en risc sense, la investigació en aquest camp continua despertant inseguretats i recels infundats i són objecte d'atacs per part de col·lectius allunyats de la ciència, especialment pel que fa als assaigs pediàtrics. En referència a aquest fet, la Dra. Natalini assegura que “sempre és més gran el benefici que s'obté que el risc que pugui córrer el pacient” i recorda que “participar en un assaig és un acte de generositat, perquè això pot ajudar a desenvolupar un medicament que salvi moltes vides”. A això s'hi afegeix que les primeres fases dels assaigs clínics sempre es comencen en adults sans, i que els nens i les embarassades són l'últim grup a incorporar-s'hi.

El personal de la Unidad de Investigación de Vacunas assegura que l'esforç realitzat els darrers mesos durant la pandèmia de la COVID-19 ha suposat “una fita en el desenvolupament de noves plataformes vacunals que, si bé ja estaven en fases clíniques, hem pogut desenvolupar i demostrar que són segures i eficaces i es postulen com el futur de la vacunologia”. Això ha generat multitud de projectes que els fan ser optimistes de cara a aconseguir altres vacunes “molt necessàries”, com la del VRS (bronquiolitis) que fa anys que està en procés de recerca i que cada hivern impacta a les UCIs i plantes de Pediatria.

De la mateixa manera, la Dra. Natalini explica que compta amb un equip multidisciplinari format per metges, study coordinator, data entry, infermeria i personal administratiu. Aquest equip permet reclutar, monitoritzar i controlar l'evolució dels nostres pacients durant la participació en els assaigs, així com la detecció i gestió d'esdeveniments adversos que puguin sorgir”, explica la Dra. Natalini. 


NP Unidad de vacunes
To Top