L'estiu és un bon aliat per a la nostra vista si seguim unes recomanacions bàsiques

Madrid, 22 de juliol de 2021. Cada vegada estem més conscienciats sobre els riscos del sol a la nostra pell, però no sempre ens en recordem dels ulls, un òrgan exposat tot l'any als diferents factors ambientals i que a l'estiu pateix especialment. Segons el Consejo General de Ópticos-Optometristas, en aquesta època de l'any les disfuncions oculars i visuals augmenten fins a un 25% a causa de l'excés d'exposició solar sense prendre les degudes precaucions.

Així ho corrobora el Dr. Ramón Cobián Tovar, oftalmòleg col·laborador d’HM Hospitales, que alerta dels riscos que pot comportar la major exposició ambiental que tenen els nostres ulls a l'estiu: des de sequedat ocular per exposició a l’aire condicionat fins a pingüècules i pterigium inflamats, passant per mussols i conjuntivitis al·lèrgiques, infeccioses o per exposició a irritants.

També són freqüents en aquesta època els traumatismes amb pilotes i raspats amb sorra o graveta, així com les queratitis per exposició solar i per ús excessiu de lents de contacte, que en alguns casos poden anar acompanyades d'infecció. "En casos extrems es pot arribar a donar retinopatia solar, que consisteix en fototoxicitat produïda per la radiació solar", explica el Dr. Cobián.


Com protegir els ulls a l'estiu

L'excés d'exposició solar sense la deguda protecció és un risc per a la vista, d'aquí la insistència dels oftalmòlegs en seguir unes mesures de prevenció bàsiques en aquesta època de l'any.

El primer consell és utilitzar ulleres de sol per reduir l'exposició a la radiació solar, a més de ser aconsellable l'ús de gorres, barrets i para-sols que actuïn com a protector solar. Però no només el sol danya la nostra vista a l'estiu, també la piscina i el mar són ambients especialment sensibles per als nostres ulls. "S'han de fer servir ulleres de bussejar o nedar tant en piscines com a la platja, per reduir el contacte dels ulls amb irritants com el clor o gèrmens com ara els bacteris", explica el Dr. Cobián Tovar.

Igualment, l'exposició perllongada a ambients amb aire condicionat pot ressecar els ulls, de manera que és recomanable usar llàgrimes artificials per hidratar. I les persones que fan servir lents de contacte han de tenir una especial cura. "No s'han d'utilitzar lents de contacte per banyar-se al mar o piscines i tampoc hem de dutxar-nos ni dormir amb elles. I si hi ha molèstia continuada, cal acudir immediatament a l'oftalmòleg", indica l'especialista. També és motiu de consulta qualsevol símptoma de visió borrosa, ulls vermells, picor, sensació de sorra o mal de cap, tant en l'edat adulta com en els nens.


Especial cura en la infància

"La maduració visual es produeix des del naixement fins als 8 o 9 anys d'edat", explica el Dr. Cobián. Per això les revisions en aquesta etapa són fonamentals, però també la prevenció i el adquirir uns bons hàbits de salut visual.

En aquest sentit, l'oftalmòleg explica que "l'ús adequat de tablets o dispositius mòbils no fa mal als ulls". És la falta de llum natural i el forçar la vista de prop el que pot ocasionar diversos problemes. Si forcem la vista de prop durant molt de temps mentre s'estudia o es llegeix, tant llibres com a dispositius electrònics, amb absència de llum natural, es pot produir sequedat ocular (que es tradueix en picor o sensació de sorra), fatiga visual (amb dolor de cap) i fins i tot alguns estudis apunten que podria augmentar la prevalença de miopia en la infància.NP CUIDAR LA VISTA EN VERANO (Cat).doc

np vista verano cat
To Top