L'Escàner Vertical EOS® ajuda a millorar la qualitat de vida del pacient pediàtric que necessita mantenir controls periòdics

Barcelona, 13 de desembre de 2019. L'escàner vertical EOS® s'està confirmant com una tecnologia especialment apropiada pel pacient pediàtric, atès que la seva baixa emissió de radiació afavoreix una millor qualitat de vida. L'Hospital HM Delfos, primer a Espanya en disposar d'aquest sistema, ha començat a utilitzar-lo en casos complexos que afecten la infància i requereixen diverses imatges corporals de manera periòdica en poc temps, ja que resulta més ràpid, indolor i no té cap contraindicació.

Dues de les principals característiques del sistema EOS® són que emet un 85% menys de radiació i és capaç d'obtenir una imatge en menys de 15 segons, a més de disposar d'una cabina molt més àmplia que la d'un TAC normal, resultant més còmode.

A més, permet agafar imatges globals i en posició de càrrega, és a dir, de peu o assegut en una cadira transparent als raigs X. Aquest aspecte resulta molt important a l'hora de diagnosticar patologies esquelètiques i articulars, ja que pot visualitzar-se com s'equilibra tot l'esquelet. En aquest sentit, existeixen diversos mecanismes compensatoris entre una part de la columna i una altra, o bé de la columna amb la pelvis o amb les extremitats inferiors, i que és molt important comprendre per realitzar una planificació òptima d'una cirurgia de columna. I a l’inversa, problemes als genolls o els malucs també ocasionen problemes de columna. D'aquesta manera, actualment, l'escàner vertical EOS® es fa molt necessari en la cirurgia de columna.


El Dr. Gerardo Conesa, director de la Unitat de Neurociències d'HM Delfos, explica que "a partir d'ara, pel pacient pediàtric que pateixi alguna malaltia de tipus esquelètic que ens obligui a realitzar-li proves sovint, com és el cas de l’escoliosi ja no haurem de ser tan exigents a l'hora de valorar si una prova és estrictament necessària fer-la o no per por a sotmetre’l a més radiació del compte perquè amb l’EOS®, el nivell és molt baix. En un examen de columna en la infància, la dosi de radiació que rep és equivalent a una setmana de radiació natural".


Es dona la circumstància que gràcies a la xarxa assistencial que caracteritza els centres que el Grup té a la Ciutat Comtal -l'Hospital HM Nens i l'Hospital HM Sant Jordi- i a la resta d'Espanya els pacients pediàtrics també podran beneficiar-se d’aquesta tecnologia.


L’escoliosi, destacat motiu de consulta en Pediatria

L'escoliosi idiopàtica és una deformitat de la columna vertebral superior a 10⁰ que pateixen, especialment, els adolescents; per la qual cosa per prevenir-la és recomanable que l'especialista explori als menors amb regularitat a partir dels 10-11 anys. Actualment, la prevalença d'aquesta malaltia és del 2% i és un dels principals motius de consulta en l'àmbit de la Pediatria. El responsable del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l'Hospital HM Nens, Dr. Ramon Delgado, explica que "són molts els pacients que visitem en el nostre centre a causa d'aquesta i altres patologies d'esquena, de manera que poder disposar ara de la tecnologia EOS® suposa un gran avenç per a nosaltres, ja que podem oferir un diagnòstic molt més precís en menys temps i, en el cas d'haver de dur a terme un tractament, podem fer un seguiment més rigorós, ja que els nens reben molta menys radiació que amb les telemetries o el TAC".


Imatges en 3D

L’EOS® permet fer radiografies de cos sencer, en 3D, de manera lateral i frontal. La imatge es genera mitjançant un escombrat vertical simultani doble, de front i de perfil, que, en un pacient pediàtric, dura menys de 15 segons pel cos complet. Després, en el post processat, es poden generar imatges 3D, encara que pot anar més enllà i introduir les dades en un programa de planificació quirúrgica per traslladar al quiròfan els resultats obtinguts. Aquesta planificació és possible perquè les mesures realitzades amb el sistema EOS® no tenen distorsió i són molt precises.

Aquestes imatges en 3D també són útils per complementar estudis biomecànics i contribueixen al diagnòstic de patologies d'especialitats com la podologia, ortopèdia, traumatologia, reumatologia, rehabilitació, fisioteràpia, osteopatia i neurocirurgia.26112019NdpEOSPediátricoOK(Català).pdf

NP Escàner Vertical EOS pacients pediàtrics
To Top