Els dermatòlegs demanen extremar la prevenció i realitzar una autoexploració regular de la pell

Madrid, 6 de juliol de 2021. L’Academia Española de Dermatología y Venereología ha constatat un descens del 21% en el diagnòstic del melanoma el passat 2020 respecte a altres anys.

I el mateix passa en el càncer de pell no melanoma, com el carcinoma espinocel·lular i el basocel·lular, menys greus, però molt més freqüents. "Això no vol dir que s'hagi reduït la incidència, sinó que els tumors no han estat detectats, amb el consegüent perill de que arribin en estats més avançats o que hagin arribat a zones més profundes de la pell i s'hagin disseminat", explica la Dra. Dolores Sánchez-Aguilar Rojas, dermatòloga d’HM Hospitales.


La detecció primerenca és essencial en el càncer de pell, com en gairebé tots els tumors. "Un diagnòstic precoç implica un millor pronòstic", recorda l'especialista, "i en Dermatologia tenim un gran avantatge, que podem veure qualsevol lesió o canvi sospitós a la pell". Per això, la Dra. Sánchez-Aguilar insisteix en la importància de realitzar autoexploracions de forma regular per tot el cos (amb especial atenció als plecs cutanis, aixelles, cuir cabellut i zones menys visibles) i consultar davant de qualsevol sospita: una piga que canvia de grandària, si té vores irregulars, mesura més de 6 mm o detectem una lesió que pica, sagna, fa mal, canvia de color, de mida o de forma són motiu de consulta.


En els darrers mesos, els dermatòlegs han vist molta patologia associada a l'ús continuat de màscares, com dermatitis de fricció i dermatitis de contacte irritativa, en les zones en què hi ha més contacte entre la mascareta i la pell i també l’empitjorament d'altres problemes, com dermatitis seborreica, rosàcia o acne. Els dermatòlegs aconsellen mantenir una bona higiene al retirar la mascareta, utilitzar cremes hidratants adequades al tipus de pell i a l'edat de cada persona i evitar l'ús de maquillatge, que té un efecte oclusiu i pot empitjorar aquestes patologies de base i provocar una irritació encara més gran.


Protegir la pell tot l'any i especialment a l'estiu

Si hi ha un consell que els dermatòlegs repeteixen insistentment a l'arribar aquesta època de l'any és el de la prevenció. La millor manera d'evitar problemes a la nostra pell és protegir-la adequadament, especialment ara que la radiació solar és més alta i es passa més temps a l’exterior. "Els consells són els mateixos de sempre: protecció solar adequada a cada tipus de pell, roba i gorres que ens protegeixin i mai exposar-nos a les hores centrals del dia", assenyala la Dra. Sánchez-Aguilar.


Als consells ja coneguts, la dermatòloga d'HM Hospitales afegeix un altre igual d'important: no baixar la guàrdia a mesura que avança l'estiu. "Tendim a anar relaxant-nos a mesura que ens anem bronzejant i això implica un risc, sobretot amb els menors. Està comprovat que les cremades en la infància són un factor de risc per desenvolupar alguns tipus de càncer cutani en l'edat adulta, de manera que és fonamental no arriscar amb el sol", adverteix la doctora.


I el consell és vàlid per a tot l'any, ja que hi ha zones de la nostra pell exposades als raigs solars en qualsevol estació i persones que, per la seva activitat professional, passen més temps al sol, per la qual cosa no s'ha de baixar la guàrdia en cap època de l'any. "El sol ens dóna passejant, anant en bici, navegant ... Hem de conscienciar-nos que hem d'aplicar fotoprotector de forma generosa tot l'any per gaudir del sol de forma segura", adverteix l'especialista d’HM Hospitales. NP DERMATOLOGÍA VERANO (Cat).doc

NP Dermatología verano HM Hospitales
To Top