La crisi sanitària pel Covid-19 impulsa el nou Servei de Telemedicina de l'Hospital HM Nens

Barcelona, 10 de juny de 2020. La crisi sanitària provocada pel COVID-19 ha accelerat la implementació del Servei de Telemedicina de l'Hospital HM Nens, que havia de culminar a finals d'any. Es tracta d'un projecte iniciat el 2013 amb l'atenció a distància a centres escolars que, actualment, cobreix també els àmbits d'Hospitalització Domiciliària, Urgències i les diferents especialitats.

La Dra. Nora Ruggeri, responsable del Servicio de Telemedicina d'HM Nens, explica que "a causa del confinament i a la impossibilitat dels pacients de poder desplaçar-se fins a l'hospital si no era per una urgència, es va decidir avançar la posada en marxa de l'última fase d'aquest projecte. Així, en 15 dies, vam tenir obertes les agendes d'especialitats com Dermatologia, Endocrinologia, Pneumologia o Psicologia, que ha estat una de les més demandades. En Urgències, l'atenció per videoconsulta es va incrementar gairebé en un 300% durant les setmanes més crítiques".

A més, durant l'Estat d'Alarma, el Servicio de Telemedicina està resultant fonamental per a molts professionals, ja que els està permetent mantenir el seguiment dels seus pacients, atendre primeres visites que demanaven una segona opinió davant un tractament i, fins i tot, proporcionar assistència a la demanda procedent de Llatinoamèrica. La videoconsulta és complementària a la visita presencial, ja que permet oferir una atenció mèdica còmoda, senzilla i segura, evitant les esperes i els desplaçaments innecessaris.

Pel director mèdic d’HM Nens, Dr. Javier Massaguer, aquest sistema d'atenció, que permet reservar cita amb lliure elecció d'agenda i tenir accés directe amb l'especialista de referència des de qualsevol lloc i dispositiu ha vingut per quedar-se perquè "ara, en els propers mesos, també resultarà de gran ajuda pels pares que marxen a passar les vacances fora de Barcelona, ja que podran seguir en contacte amb el seu metge i/o fer qualsevol consulta davant de qualsevol incidència sense haver de tornar si no és estrictament necessari" .


Un total de 40 professionals de 13 especialitats

En aquest sentit, la inclusió de l'atenció de les Especialitats en el servei, posa a la seva disposició un total de 40 professionals de 13 àrees diferents (Anestèsia, Cardiologia, Cirurgia Pediàtrica, Dermatologia, Gastroenterologia, Hematologia, Hospitalització Domiciliària, Neurologia, Endocrinologia - nutrició i dietètica-, Pneumologia, Neurologia, Psicologia infantil i adolescència, Urgències Àrea Dental i Urgències Pediatria) que els faciliten un canal d'atenció i resposta altament professional que permet donar solucions a inquietuds i dubtes de l'àmbit familiar referents a la salut i a l'educació dels seus fills.

Per accedir a aquest servei no cal tenir cobertura mèdica a través d'una assegurança, sinó que només cal donar-se d'alta a la pàgina web www.doctivi.com. El sistema, que és compatible amb Windows, Mac (iOS), i els navegadors Explorer, Chrome, Safari i Firefox, compta amb l'aval de la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya al complir amb els criteris de seguretat i protecció de dades ( RDOPD) en la seva connectivitat.


Atenció a gairebé un centenar d'escoles

El Servicio de Telemedicina d'HM Nens es va iniciar el 2013 amb la prestació d'un servei de teleassistència als centres escolars. Aquests reben el suport dels professionals davant possibles incidències que puguin sorgir durant la jornada escolar, assessorant sobre tractaments, recursos o la conveniència d'acudir a l'hospital. Així mateix, reben informació actualitzada sobre les patologies més prevalents en funció de l'època de l'any, novetats del calendari de vacunació, aspectes preventius, etc. Avui, gairebé un centenar d'escoles de tot Catalunya compten amb aquest servei, que es manté actiu durant viatges escolars, excursions i colònies.

Després dels centres escolars, el Servicio de Telemedicina es va estendre a l'Hospitalització Domiciliària. En aquest sentit, s'utilitza en pacients que estan hospitalitzats per patologia pediàtrica o quirúrgica i que compleixen criteris per completar els seus tractaments en els seus domicilis. Aquest fet permet disminuir les estades hospitalàries i alhora millorar la qualitat assistencial, ja que tant famílies com pacients poden romandre en el seu entorn habitual.

La tercera fase va suposar la inclusió de l'atenció personalitzada a distància a les Urgències, en la qual un pediatre realitza un cribratge inicial per valorar la conveniència o no de desplaçar-se fins l'hospital.


Telemedicina HM Nens
To Top