Barcelona accedirà al Grup d'Investigació líder mundial d'Assaigs Clínics en fases inicials

Barcelona, 1 d’octubre de 2019. La recent renovació per altres 10 anys de l'acord que vincula la Fundación de Investigación HM Hospitales i The START Center, grup d'investigació nord-americà líder mundial en assaigs clínics en fases inicials, tindrà una extensió a Catalunya. Gràcies a aquest conveni, els pacients del Centro Integral Oncológico Clara Campal HM CIOCC Barcelona, ubicat a l'Hospital HM Delfos, podran accedir a assaigs clínics d'investigació oncològica en fases inicials.

Pel Dr. Joan Albanell, director de HM CIOCC Barcelona, la inclusió del centre de la Ciutat Comtal, és "una molt bona notícia per als investigadors que formem part d'HM CIOCC Barcelona perquè ens permet posar rumb ferm cap al desenvolupament d'assaigs clínics fase I amb noves teràpies oncològiques. Tot i que encara és millor notícia per als pacients, ja que facilitarà el tractament d'aquells a qui la teràpia estàndard no els resulta efectiva o els ha deixat de funcionar. D’aquesta manera, tindrem l'oportunitat d’oferir als nostres pacients una major esperança de vida i que aquesta sigui de millor qualitat".

Tota aquesta activitat investigadora es centralitza a través de la Unidad de Ensayos Clínicos en Fase I START - HM CIOCC, que treballa des de l’any 2008 amb l'objectiu de facilitar l'accés de tots els seus pacients a les teràpies més innovadores. Des d’aleshores, ha ofert tractament a més de 2.000 pacients, desenvolupat uns 200 assaigs clínics i ha format a més de 20 oncòlegs en recerca clínica inicial.


Alta participació a ESMO

Precisament aquest important anunci s'ha fet públic durant la celebració del Congrés de la Societat Europea de Medicina Oncològica (ESMO) a Barcelona. En aquest sentit, els oncòlegs d'HM CIOCC han participat amb 8 assaigs clínics i 8 pòsters que resumeixen el pes de la recerca a HM Hospitales.

L'estudi més destacat té l'investigador Dr. Jesús García-Donas, cap de la Unidad de Tumores Ginecológicos y Genitourinarios y de la Piel del Centro Integral Oncológico Clara Campal HM CIOCC, com un dels autors principals en un assaig clínic multicèntric, la principal conclusió del qual resideix en que obre noves esperances a les pacients de càncer d'ovari. En concret, aquest estudi prova que la combinació del fàrmac veliparib davant el tractament de quimioteràpia inicial, millora els resultats d'eficàcia en tota la població estudiada tinguin o no mutacions del gen BRCA.

En aquest estudi, que es va iniciar el 2015, hi ha participat un total de 1.140 dones i 202 hospitals de 10 països i acaba de ser presentat a la sessió plenària de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica que s'està celebrant a Barcelona. A més, els resultats del mateix han estat publicats a la prestigiosa revista científica The New England Journal of Medicine.

El Dr. García-Donas destaca que "aquest estudi representa un dels majors avenços en aquesta malaltia en els últims anys i és un pas molt important en una malaltia amb una alta taxa de mortalitat en la qual les alternatives terapèutiques són limitades. És molt probable que aquest estudi doni lloc a l'aprovació de l'ús de veliparib a primera línia de càncer d'ovari. Si és així, passaria a incorporar-se a la pràctica assistencial i la cura dels nostres pacients. Però tot i així, segueix tractant-se d'una malaltia greu en la qual és imprescindible un esforç investigador mantingut que permeti avançar cap a la seva resolució".

Un dels factors més rellevants d'aquest estudi, que ha despertat un gran impacte dins la comunitat científica, és que la utilitat de veliparib és superior a l’imaginat inicialment. "Aquest fàrmac pertany a la família dels 'inhibidors de PARP'. Encara que inicialment es va pensar que només serien útils en dones que presentessin mutacions en els gens BRCA1 i 2 cada vegada hi ha més evidència que aquest benefici és general i pot donar-se en qualsevol cas.

D'altra banda, la Unidad de Tumores Digestivos, liderada pel Dr. Antonio Cubillo, director de HM CIOCC a Madrid, comunica els resultats inicials de quatre estudis amb diferents modalitats d'immunoteràpia oncològica. "En concret, hem presentat un nou triplet amb inhibidors de check-point, antiangiogènics i inhibidors de tirosin kinasa per a pacients amb carcinoma de còlon metastàtic, un virus oncolític per a pacients amb carcinoma de pàncrees localitzat o metastàsic i una nova combinació per a pacients amb carcinoma de tiroide", assenyala el Dr. Cubillo.

A més, la Unidad de Tumores Ginecológicos y Genitourinarios que dirigeix el Dr. García-Donas, també ha participat en un estudi Fase II sobre la combinació de pembrolizumab i doxorubicina en càncer d'endometri.


Pes específic i part de l’organització

D'altra banda, la Unidad de Ensayos Clínicos en Fase I START - HM CIOCC, que dirigeix el Dr. Emiliano Calvo, presenta en sessió oral un estudi de Fase Inicial de l'inhibidor de arginasa INCB001158 sol i en combinació amb pembrolizumab (PEM) en tumors sòlids avançats i metastàtics. També presenten un estudi sobre eficàcia i seguretat de la combinació de nivolumab i ipilimumab en pacients amb càncer cervical recurrent o metastàsic.

De fet, "la nostra participació és molt rellevant, tant per la qualitat i pes específic dels treballs presentats com per la participació proactiva en la part acadèmica i organitzativa de l'àrea d'assaigs clínics de fases inicial en l'edició d'enguany de ESMO, una de les de més impacte dels últims anys ", assenyala el Dr. Emiliano Calvo, qui a més és membre del Comitè Científic d’ESMO, Track Leader del mateix i portaveu oral i Chair en les presentacions més rellevants d'aquesta àrea.
NP START HM CIOCC BARCELONA + DR. GARCÍA DONAS + ESMO (Cat) OK.pdf

To Top