HM CIOCC uneix la detecció precoç i el laboratori molecular per diagnosticar abans, individualitzar el tractament i conèixer l’evolució del tumor

El Centro Integral Oncológico Clara Campal HM CIOCC, ubicat a l'Hospital Universitario HM Sanchinarro i amb seu a Madrid, Barcelona, Galícia i Màlaga, ha esdevingut una de les referències continentals en la detecció precoç i el tractament individualitzat del càncer. La raó d'aquest fet és que és un dels pocs centres que uneix el diagnòstic hiperprimerenc d'un ampli ventall de processos oncològics i un laboratori molecular capdavanter.

Ambdues peculiaritats són possibles gràcies a l'existència de la Unitat de Prevenció i Diagnòstic Hiperprimerenc Oncològic i la Unitat de Medicina Molecular, les quals treballen de manera conjunta i multidisciplinària per cobrir totes les necessitats del pacient oncològic, des de la detecció més primerenca, passant per la individualització del tractament i el coneixement de l’evolució de tumor.

“Aquesta fórmula es fonamenta sobre la revolució que des de fa uns anys es forja gràcies al desenvolupament de les tècniques d'anàlisi molecular les quals han propiciat, d’una banda, el diagnòstic hiperprimerenc, el qual ajudarà a reduir la mortalitat gràcies a la prevenció, ja que com més aviat es conegui el diagnòstic, més elevades són les probabilitats de curació. D'altra banda, un cop detectat el procés oncològic, les proves moleculars ens ajuden a conèixer les característiques particulars del tumor podent personalitzar el tractament, monitorar la seva evolució per identificar precoçment l'eficàcia del tractament i, a més, saber si un pacient està curat de la seva malaltia mitjançant la detecció de la mínima malaltia residual a nivell molecular”, assenyala el Dr. Antonio. Cubillo, director d'HM CIOCC Madrid i cap del Servei d'Oncologia Mèdica.

Prevenció i Diagnòstic 

La detecció precoç del càncer és fonamental per millorar la supervivència i la taxa de curació d'aquesta malaltia. Malauradament, quan el càncer produeix símptomes, en gran part dels casos la malaltia ja està avançada. Per això, és fonamental aconseguir detectar el càncer en les etapes inicials quan el pacient encara es troba asimptomàtic. Això ha estat complicat fins fa poc, ja que les proves convencionals eren insuficients per detectar el càncer en persones asimptomàtiques, excepte en tumors com el càncer de mama, de cèrvix o de còlon que, gràcies als programes de cribratge, han millorat considerablement la seva supervivència. 

“Gràcies als avenços tecnològics, s'han desenvolupat proves diagnòstiques moleculars que amb una simple anàlisi de sang o d'orina són capaces de detectar el càncer en estadis molt precoços en persones asimptomàtiques. Això és fonamental perquè ens permet detectar de forma precoç tumors per als quals no existia cap eina de cribratge útil. Els tests que utilitzem a la pràctica clínica han estat validats en estudis de recerca internacionals i són interpretats per personal expert i entrenat”, assenyala la Dra. Paloma Peinado, coordinadora de la Unitat de Prevenció i Diagnòstic Hiperprimerenc Oncològic.

Les proves de detecció

D'aquesta manera, HM Hospitales és pioner en diagnòstic hiperprimerenc del càncer, tant en recerca com en l'activitat clínica diària, posant aquest tipus de proves a l'abast de les persones sanes i asimptomàtiques que volen ser protagonistes de la seva salut, gràcies al laboratori de la Unitat de Medicina Molecular, el qual ofereix un ventall ampli d'aquestes proves. “A dia d'avui, ja disposem al nostre laboratori de proves per detectar el càncer de còlon, mama, pulmó, pròstata, bufeta i tiroide. A més, hem incorporat diversos tests multitumorals que poden detectar a través d'una única anàlisi de sang pràcticament qualsevol tumor”, indica la Dra. Peinado.

A més, hi ha proves per a les persones que han tingut una troballa dubtosa en una prova tradicional prèvia. Test per a persones amb alguna troballa inespecífica en alguna prova radiològica o analítica tradicional com els tests per establir la benignitat o malignitat d'un nòdul pulmonar mil·limètric a TAC, la necessitat o no d'una biòpsia prostàtica davant d'un PSA lleugerament elevat o la necessitat o no d’una cirurgia tiroide per un nòdul amb una citologia dubtosa. En paral·lel, continuem impulsant estudis de recerca a nivell internacional per a l'optimització i validació de nous tests, així com la seva combinació amb radiòmica avançada”, ha conclòs el Dr. Cubillo.

Aquestes proves es fan sempre sota el suport d'un equip d'oncòlegs altament qualificats i entrenats que formen part de la Unitat de Prevenció i Diagnòstic Hiperprimerenc Oncològic d’HM CIOCC. En aquesta Unitat es realitza una valoració integral del pacient, tenint en compte els seus factors de risc, antecedents familiars i personals i proves realitzades prèviament, per dissenyar un pla de seguiment personalitzat el qual pot incloure tant proves tradicionals com els tests moleculars d'última generació, inclosos els tests de detecció multitumoral.

HM Hospitales és l'únic grup que disposa d'una Unitat de Prevenció i Diagnòstic Hiperprimerenc Oncològic combinada amb un laboratori de proves diagnòstiques moleculars pel diagnòstic hiperprimerenc del càncer. Portem realitzades més de 600 proves al nostre laboratori de la unitat molecular, de les quals més de 150 pacients corresponen a diagnòstic hiperprimerenc de càncer”, comenta la Dra. Cristina Almirall, directora del Laboratori d'Anàlisis Clíniques d’HM Hospitales. 

Qualsevol persona al voltant dels 45-50 anys pot fer una consulta per a la detecció primerenca del càncer. A la Unitat realitzem un pla personalitzat que té en compte tots els factors de risc perquè no són els mateixos per a tothom i, per tant, les proves que necessitem fer poden variar d'una persona a una altra. Especialment important és, per exemple, el cas de persones fumadores o exfumadores on cal vigilar atentament l'aparició de certs tumors.

“En definitiva, intentem diagnosticar abans per curar més i millor. D'aquesta manera, estimem poder elevar la probabilitat de curació d'una persona concreta al 90%, davant del 60% que s'aconsegueix amb els mitjans diagnòstics que s'han aplicat fins a l'actualitat. Pensem que és la millor estratègia que podem prendre per apropar-nos més ràpidament a la curació dels processos oncològics. Si diagnostiquem abans, curarem més, molt més”, ha assenyalat el Dr. Cubillo.

No només diagnòstic  

Una altra de les potes que fan d’HM CIOCC un centre de referència continental no està només en la detecció, sinó en que un cop detectat el procés oncològic, disposa de proves moleculars d'última generació que ajudaran l'oncòleg a caracteritzar millor el tumor per poder oferir al pacient un tractament individualitzat. Igualment, hi ha una altra sèrie de proves que se centren a valorar l'evolució del tumor i comprovar precoçment si hi ha resposta al tractament. A més, per respondre la pregunta de si una persona està curada o no, comptem amb la determinació de la denominada mínima malaltia residual a nivell molecular.

Pioner i referent

HM CIOCC ha estat pioner a Espanya en liderar la irrupció del diagnòstic hiperprimerenc a casa nostra, gràcies a l'obertura del primer servei continental d'aquest tipus. Entre totes les seves seus, HM CIOCC va registrar 3.704 nous pacients el 2023, la qual cosa implica un volum molt similar al d'anys anteriors i consolida la posició de referència d’HM CIOCC com a 'Cancer Center' privat d'Espanya per nombre de nous pacients.

Al camp de la recerca, al llarg del 2023, els oncòlegs i investigadors d’HM CIOCC han desenvolupat més de 200 assaigs clínics dels quals s'han beneficiat més de 400 pacients en àrees com Aparell Digestiu, Mama, Pulmó, Cap i Coll, Genitourinari, Ovari i Pròstata, als quals cal sumar els estudis en Oncohematologia. En aquest sentit, els assaigs oncològics en fases primerenques representen el 28% gràcies a la Unitat d'Assaigs Clínics en Fase I START – HM CIOCC, que lidera el Dr. Emiliano Calvo, i és puntera a l’àmbit nacional i continental.
To Top