HM CINAC Barcelona potencia el tractament de la malaltia de Parkinson i el tremolor essencial mitjançant ultrasons d’alta intensitat (HIFU)

.

El Centro Integral de Neurociencias AC HM CINAC Barcelona, ubicat a l'Hospital HM Nou Delfos, facilitarà als pacients de malaltia de Parkinson i tremolor essencial el tractament mitjançant ultrasons d'alta intensitat (HIFU). La nova Unitat està dirigida pel reconegut neuròleg i investigador Dr. Raúl Martínez, expert en malaltia de Parkinson i altres trastorns del moviment i guanyador del Premi Early Career Clinical Investigation Award de la Societat Internacional d'Ultrasò Terapèutic (ISTU), que reconeix els seus èxits aconseguits en aquest camp, durant una carrera professional que no supera els 10 anys.


Nova Unitat de Trastorns de moviment: Parkinson i Tremolor Essencial


L'equip del Dr. Raúl Martínez compta amb neurocirurgians, neuropsicòlegs i electrofisiòlegs, a més d'altres professionals altament especialitzats que tenen una dilatada experiència en l'aplicació d'aquesta teràpia i que permeten oferir un abordatge multidisciplinari, la qual cosa “ens ajuda a continuar avançant en la millora de la qualitat de vida del pacient afectat per algun tipus de trastorn del moviment, posant especial èmfasi en els que pateixen malaltia de Parkinson o tremolor essencial. Comptem amb vuit anys d'experiència en aquest camp tant des de l'assistència clínica com des de la investigació, i hem estat els primers a utilitzar aquesta tècnica”, afirma el Dr. Martínez.

HM CINAC va començar a utilitzar ultrasons focals d'alta intensitat (HIFU) per corregir les anomalies als circuits cerebrals el 2015 i, des d'aleshores, sota la direcció del Prof. José A. Obeso, s'ha convertit en una referència mundial a nivell clínic i investigador. En aquest sentit, el Dr. Martínez assegura que “actualment, Espanya és una de les potencies mundials pel que fa a la seva aplicació, ja que és el país del món amb més dispositius HIFU per habitant al costat dels Estats Units i el Japó. Des que HM CINAC va començar a investigar i a divulgar els resultats obtinguts als seus estudis, s'ha disparat el nombre d'hospitals que han adquirit aquesta tecnologia i estem segurs que, durant els propers anys, s'incrementarà encara més”. Des dels seus inicis, HM CINAC ha realitzat gairebé 400 tractaments HIFU, esdevenint en un dels centres més actius del món.

L'aplicació d'ultrasons d'alta intensitat en els pacients que pateixen malaltia de Parkinson o tremolor essencial fa desaparèixer les manifestacions motores de manera immediata i definitiva en una única sessió, la durada de la qual oscil·la entre les 2 i les 4 hores. Tan sols en un reduït percentatge de pacients (al voltant del 5%), el tremolor o la rigidesa i lentitud de moviments, en el cas de la malaltia de Parkinson, poden reaparèixer parcialment al cap de pocs mesos perquè l'impacte del tractament ha estat insuficient. En aquest cas, en no requerir cirurgia, es pot contemplar repetir-ho de nou.


Pioners en recerca

HM CINAC no només ha estat pioner en l'aplicació de HIFU per tractar aquests trastorns del moviment, sinó que ha liderat la recerca del nostre país en aquest camp. Així, va ser el primer centre a utilitzar aquest tractament als dos costats del cos quan normalment es porta a terme en un únic hemisferi cerebral i a desenvolupar una nova aplicació per a la malaltia de Parkinson en què no només es tracta el tremolor sinó també altres manifestacions motores de la malaltia com la rigidesa i la lentitud. La innovació d'aquests abordatges ha centrat diversos articles científics publicats a revistes de prestigi com The New England Journal of Medicine.

Tot i així, la malaltia de Parkinson i el tremolor essencial no són les úniques malalties neurodegeneratives en què pot resultar efectiva l'aplicació de HIFU. El Dr. Martínez explica que l'ultrasò focalitzat s'està investigant per al seu ús en els tumors cerebrals, la distonia o fins i tot la demència tipus Alzheimer o l'esclerosi múltiple. De moment, és de manera experimental i no té aplicació clínica, però anem per bon camí" i afegeix que "tenim múltiples estudis i assaigs clínics actius, així com projectes en ment. En comptar amb investigadors clínics dins de l'equip sempre estem pensant en noves possibilitats i opcions per millorar la qualitat de vida dels pacients. Així, al marge dels estudis sobre HIFU, també tenim en marxa assaigs sobre nous fàrmacs o treballs de recerca, l'objectiu dels quals és entendre millor els processos neurodegeneratius i l'evolució de les malalties neurològiques”.


El Dr. Martínez, premiat al congrés de la Societat Internacional de HIFU

Aquesta trajectòria professional del Dr. Raúl Martínez a la recerca i aplicació dels ultrasons d'alta intensitat ha estat reconeguda al congrés de la Societat Internacional d'Ultrasò Terapèutic (ISTU) que s'ha celebrat recentment a Lió (França) en concedir-li el Premi Early Career Clinical Investigation Award. Aquest guardó, creat el 2022, reconeix els èxits aconseguits per un professional clínic en aquest camp, la trajectòria professional del qual no supera els 10 anys i posa en relleu la seva carrera com una de les de més futur en l'especialitat.

La directora territorial d'HM Hospitales a Catalunya, Dra. Lidón Millá, considera que la incorporació del Dr. Martínez i el seu equip a HM CINAC Barcelona "no només comporta un augment de l'oferta terapèutica pels pacients de malaltia de Parkinson i tremolor essencial de Barcelona, sinó l'accés a un tractament innovador que comporta la desaparició immediata dels tremolors, millorant notablement la qualitat de vida de qui el pateixen. Estem convençuts que, en els propers anys, la demanda de l'aplicació de HIFU anirà en augment perquè es tracta d'una tecnologia que s'està popularitzant molt i de la qual HM Hospitales posseeix un enorme knowhow”.NP HIFU (Cat).pdf

Dr. Raul Martinez HM CINAC
To Top