Experts redefineixen els criteris d'ús de la teràpia hormonal en la menopausa en les 'XIX Jornadas Nacionales HM Gabinete Velázquez'

Madrid, 8 de març de 2022.- Un any més la celebració de les 'XIX Jornadas Nacionales HM Gabinete Velázquez' han superat les expectatives, no només per l'èxit de convocatòria i assistència presencial i en línia, sinó per la importància dels temes abordats i l'alta qualitat dels ponents. Aquests factors han convertit aquest esdeveniment en una referència nacional en el camp de la Ginecologia i l'Obstetrícia, ja que desperta l'interès de centenars de professionals sanitaris, no només d'aquests àmbits, sinó també dels de la Fertilitat, l'Oncologia o l'endocrinologia.

Un bon exemple de com la celebració d'aquest congrés impacta en la salut i el benestar de les dones és que ha estat l'escenari idoni per presentar i redefinir els nous criteris d’elegibilitat per a l'ús de la teràpia hormonal a la menopausa. Un fet que sens dubte canvia la pràctica assistencial relacionada amb el climateri, ja que impacta sobre els tractaments als quals es sotmeten desenes de milers de dones a Espanya cada any. “Segurament, la novetat més destacable ha estat la presentació preliminar del nou document que recull els criteris d'elegibilitat per a l'ús de la teràpia hormonal de la menopausa. Aquest repassa una sèrie de condicions mèdiques que poden patir les pacients (síndrome metabòlica, risc trombòtic, supervivents de càncer, etc.) i analitza la seguretat de l'ús de teràpia hormonal en els perfils esmentats”, assenyala la Dra. Silvia P. González, especialista en Ginecologia i Obstetrícia d’HM Gabinete Velázquez i membre del Comité Científico y Organizador de les jornades.

De la mateixa manera, aquest congrés també ha servit perquè al camp de l'endocrinologia ginecològica s'actualitzin tractaments i es donin a conèixer els resultats d'assaigs clínics de recent publicació en els darrers mesos, “com el de l'efecte de la prasterona sobre el flux sanguini vaginal, la presentació de noves molècules hormonals com l'esterol o l'ús dels omega 3 durant la menopausa”, indica la Dra. González.


Reproducció i reserva ovàrica

Durant les jornades i en relació a la fertilitat i la reproducció es van abordar les novetats sobre les solucions a la síndrome de l'ovari poliquístic, patologia que acaba per cronificar-se a molts pacients. També van tenir una rellevància especial els problemes de fertilitat de la societat actual i com la preservació d'ovòcits en edat primerenca pot aportar solucions a aquesta problemàtica. Van ser molt reveladores algunes ponències en aquest sentit com la que va dur a terme el Dr. Isidoro Bruna, director d’HM Fertility Center, que va destacar que “conceptes com la reserva ovàrica i l'edat de la dona són factors predictius fonamentals per definir l'estatus endocrinològic, i per tant, de la seva capacitat per quedar embarassada de manera natural”. En acabar aquest període vital de la dona és quan la preservació d'ovòcits cobra tot el sentit.

L'Oncologia continua sent un dels temes que més preocupen pel que fa a la salut femenina, i per això cobra cada cop més importància en aquest congrés. De fet, els moments més rellevants en aquest àmbit van tenir lloc amb la presentació del canvi de paradigma a les classificacions moleculars de l'adenocarcinoma d'endometri, les novetats a l'estratègia d'eradicació del càncer de cèrvix i factors que impacten sobre la incidència del càncer de mama. "L'ambient hiperestrogènic i els disruptors hormonals presents al medi ambient i en productes que es troben al nostre abast impacten negativament en el desenvolupament i progressió del càncer de mama, per la qual cosa resulta imprescindible conèixer-los, saber el seu mecanisme d'acció i evitar-los o suprimir-los", va destacar la Dra. Dolores Ojeda, especialista en Ginecologia i Obstetrícia d’HM Gabinete Velázquez i membre del Comité Científico y Organizador de les jornades.


Estratègia VPH

Una altra de les discussions que van despertar l'interès dels assistents va residir en les deficiències en l'aplicació de l'estratègia de vacunació davant del virus del papil·loma humà (VPH). En aquest sentit, el Dr. Luis Serrano Cogollor, especialista en Ginecologia i Obstetrícia d’HM Gabinete Velázquez i membre del Comité Científico y Organizador de les jornades, va destacar que, a Espanya, “l'estratègia està dissenyada i és adequada, però no està sent adequadament implementada”, per la qual cosa va advocar per explorar què és el que està fallant en aquest camp.

De la mateixa manera, es va abordar en profunditat el contingut de la nova guia de tracte genital inferior de l'Asociación Española de Patología Cervical y Colposcopia (AEPCC), que va ser analitzada per la seva presidenta, la Dra. Mar Ramírez Mena. “Afegeix, tal com feia ja la guia americana, la qualificació de risc. No és el mateix tenir una lesió de baix grau amb un virus o un altre, amb una edat o una altra, amb un marcador molecular positiu o negatiu. Ara els mateixos processos tenen valoracions diferents depenent del risc percebut”, resumeix el Dr. Serrano.


NP Gabinete Velázquez
To Top