Els pacients que han patit la Covid-19 amb una major afectació respiratòria presenten després més problemes neurològics

Barcelona, 21 d’abril de 2021. La Fundación de Investigación HM Hospitales i l'Hospital HM Delfos, centre de referència del Grup a Barcelona, han participat conjuntament amb el Consorci Sanitari de Terrassa en el desenvolupament d'un estudi per analitzar els símptomes neurològics de llarga durada que pateixen els pacients que han patit una COVID-19 greu. Segons aquesta investigació, publicada a la revista 'Journal of Behavioral and Brain Science', les persones que tenen una major afectació respiratòria, després presenten més problemes neurològics.

El treball, liderat pel neuròleg d’HM Delfos, Dr. Gabriel Salazar, revela que el 61'4% de les persones han mostrat una alteració neurològica durant la fase aguda de la malaltia, i als sis mesos de rebre l'alta, encara pateixen alguna complicació associada. En aquest sentit, el Dr. Salazar, que ha comptat amb la col·laboració de la Dra. Beatriz Chavarría, coordinadora del Servicio de Neurología del centre de Barcelona, explica que "hem apreciat que la majoria dels pacients que en la revisió neurològica del mig any encara mostren manifestacions clíniques, que són conseqüència de la infecció, són els que van estar ingressats a la Unitat de Cures Intensives (UCI) amb menys de 90% de saturació de l'oxigen i/o alteracions dels paràmetres dels gasos arterials".

D'aquestes complicacions, les més habituals són els trastorns d'atenció (57'3%) com la dificultat per prestar atenció a les instruccions, mantenir-se al dia amb les assignacions, problemes de conducta o d'interacció social; absència de gust i olfacte (45'3%); migranyes (34,6%) i la síndrome post-traumàtica, en la que símptomes com l'ansietat, la por o la depressió poden perllongar-se durant més temps. No obstant això, en la majoria dels casos, aquests trastorns desapareixen quan se superen els sis mesos, de manera que "tots els resultats indiquen que la COVID-19 no afectaria el sistema nerviós central ni perifèric", assegura el Dr. Salazar, tot i que afegeix que "hem de seguir treballant per conèixer més i millor la malaltia. Per exemple, en estudis anatomopatològics de pacients infectats o en biomarcadors més sensibles i específics de la PCR en líquid cefaloraquidi".


Tempesta de citoquines

Un altre camp en el que cal seguir aprofundint és en el de la resposta del sistema immunològic, ja que "creiem que és crucial en la complicació que pateixen alguns pacients. Hem observat que l'entrada de virus produeix una tempesta de citoquines, de manera que pensem que hem de precisar millor en la inhibició o immunomodulació selectiva per evitar la sortida massiva d'aquestes citoquines".

Des de la Fundación de Investigación HM Hospitales, s'és conscient que avui, el més urgent continua sent evitar el contagi de la COVID-19 i la manera més segura de fer-ho és la vacunació, però s'aposta pel futur i aquest està en desenvolupar teràpies que permetin tractar la infecció amb garantia. En aquest sentit, el Grup HM està posant tots els recursos disponibles per estudiar la malaltia i contribuir al desenvolupament de nous tractaments que permetin començar a anar un pas per davant del virus i aconseguir la cura de tots els pacients.NP Estudio sintomatología covid bcn
To Top