HM Delfos abandera la utilització de la Realitat Augmentada en Cirurgia a Espanya

Barcelona, 21 de setembre de 2020. L'Hospital HM Delfos, centre de referència d’HM Hospitales a Barcelona, ha esdevingut abanderat en la utilització de la realitat augmentada en cirurgia a Espanya a l'adquirir una Torre Novadaq. Aquesta innovadora tecnologia de fluorescències permet a l'equip de Cirurgia General i Digestiva, liderat pel Dr. César Ginestà, tractar de manera més segura els problemes de vesícula biliar i el càncer d'estómac i còlon, encara que també és útil per a altres tipus de tumor.

Es tracta d'una tècnica que mitjançant l'aplicació d'un contrast a base de verd d'indocianina i la utilització d'un làser permet sobreposar al mateix temps diferents imatges no reals sobre la cirurgia que es realitza. El Dr. César Ginestà, responsable del Servicio de Cirugía General y Digestiva d’HM Delfos, explica que "és com si en una paret, poguéssim veure sobreimpressionat per on passen les canonades quan anem a penjar un quadre. Ens permet veure molt més del que el nostre ull pot veure".


D'aquesta manera, la realitat augmentada permet reconèixer les estructures anatòmiques, verificar l'arribada de la sang als teixits i identificar els tumors i ganglis en el tractament dels diferents tipus de càncer. El Dr. Ginestà afirma que "ens assegura que els teixits operats estan ben irrigats i ens sobreposa en imatges la localització exacta de tumors i adenopaties, el que fa que augmenti la seguretat en les intervencions i s'evitin possibles complicacions".


HM Delfos, fins al moment, ha aplicat la imatge de fluorescència amb verd d'indocianina en casos de colecistectomia (extracció de la vesícula biliar) i càncer d'estómac i còlon, però ja s'està començant a col·laborar amb altres especialitats com la ginecologia, cirurgia toràcica o plàstica, ja que a nivell internacional, s'està demostrant que és molt eficaç en l'extirpació de la totalitat de ganglis en diferents malalties oncològiques.


Una intervenció molt comuna

L'extracció de la vesícula biliar és una de les més freqüents en cirurgia general i digestiva, ja que la formació de càlculs en aquest òrgan és un problema habitual entre la població, tot i que el 20% no arriba a patir símptomes. A més de per l'existència de pedres o fang, aquesta intervenció també es realitza per l'aparició de pòlips o d’un tumor.


La colecistectomia és una intervenció que tot i ser molt comú, pot ocasionar complicacions complexes com l'afectació de la via biliar (colèdoc). Fins ara, per poder reparar el dany i evitar les possibles seqüeles, el cirurgià es basava en la seva experiència i referències per localitzar el problema. Amb el contrast de fluorescència, s'aconsegueix pintar el conducte d'un color diferent, la qual cosa permet distingir-lo millor i evitar que es faci malbé. "Gràcies al contrast de fluorescència podem veure estructures de manera més diferenciada i la intervenció és més segura", assenyala el Dr. Ginestà.


Apta pel pacient pediàtric

El contrast és segur i no té efectes adversos, per la qual cosa també pot utilitzar-se a l'hora de tractar pacients pediàtrics ajustant només la quantitat de contrast que s'administra al pes de l'infant.


Per tot això, el Dr. Ginestà pensa que la realitat augmentada ha vingut per quedar-se, ja que considera que "ens trobem a l'inici d'un nou enfocament que es consolidarà molt aviat. La seva aplicació en medicina comença ara amb aquesta tecnologia, però en el futur, permetrà la sobreimpressió de proves o l'aplicació de diferents contrastos alhora per marcar diferents estructures. Els llibres es faran realitat i les artèries seran vermelles; les venes, blaves; els nervis, grocs; i la bilis, verda. Així, les operacions resultaran més senzilles i la comprensibilitat durant una cirurgia comporta una disminució de complicacions i, per tant, una millora dels resultats".


Les diverses i nombroses possibilitats que ofereix la realitat augmentada, així com les seves perspectives de futur han portat a HM Hospitales a apostar per aquesta tecnologia i ho ha fet a HM Delfos. El director mèdic d’HM Delfos, Dr. Francesc Fatjó, es mostra molt satisfet de poder disposar de la Torre Novadaq perquè "ens permet oferir als nostres pacients unes intervencions quirúrgiques molt més segures que les convencionals i, paral·lelament, ens converteix en referents en aquesta tècnica, que segons afirmen els experts, serà clau en la medicina del demà. HM Hospitales, fidel al seu model d'assistència i atenció al pacient basat en l'excel·lència i la tecnologia d'última generació, ha donat un nou pas endavant en aquest sentit ".
HM Delfos
To Top