Aconsegueixen extirpar un tumor molt agressiu al cap qualificat 'd'inoperable'

Barcelona, 27 de gener de 2021. L'Hospital HM Delfos ha aconseguit intervenir amb èxit i extirpar un tumor molt agressiu que envaïa el crani i el contingut orbitari de l'ull d'un pacient i recompondre’l mitjançant un autotrasplantament de múscul, pell i greix de la cuixa. El cas, que va ser qualificat ‘d’inoperable' per altres centres, s'ha abordat de manera multidisciplinària i suposa la consolidació del centre de referència d’HM Hospitales a Barcelona com a especialista en intervencions d'alta complexitat.

El pacient, de 70 anys, patia una metàstasi d'un càncer de pell i va arribar a HM Delfos amb un carcinoma escamós molt agressiu en la part frontal del crani que li afectava el si frontal, la glàndula lacrimal i el contingut orbitari de l'ull. El Dr. Jesús González, cap del Servei de Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica d’HM Delfos, explica que "era un cas complex perquè a més de la considerable mida del tumor i la rapidesa amb què creixia, el pacient, que ja havia rebut radioteràpia, patia patologies prèvies com diabetis, una cardiopatia i un càncer de pàncrees ja curat. Al principi, vam pensar que potser es tractava de la metàstasi d'aquest tumor de pàncrees, encara que el seu comportament ens va indicar ràpidament que era poc probable, fet que vam confirmar amb la biòpsia".


Després de valorar al pacient de manera personalitzada i analitzar el cas conjuntament tots els especialistes implicats, es va decidir no desestimar-lo i intervenir quirúrgicament. El Dr. González afirma que es va decantar per aquesta opció perquè "després del tractament de radioteràpia a què va ser sotmès prèviament, el rescat quirúrgic era l'única opció que quedava. El pacient va acudir a nosaltres amb molta por, però vam veure una possibilitat de que pogués beneficiar-se d'una cirurgia curativa (oncològicament R0) i millorar clínicament, ja que la seva qualitat de vida es veia minvada pel dolor i el llagrimeig constant. El vam informar de les opcions i conjuntament amb ell, vam decidir assumir els riscos de la intervenció". 


A quiròfan, on també va estar present l'equip de neurocirurgia per si havia d'intervenir el lòbul frontal del cervell, es va extirpar el tumor i el contingut orbitari de l'ull, evitant la resecció del lòbul frontal cerebral. 


Autotrasplantament de la cuixa 

En la mateixa cirurgia, se li va realitzar també el trasplantament vascularitzat d'un penjoll anterolateral de la cuixa, és a dir, de teixit compost per múscul, pell i greix que es va connectar mitjançant microcirurgia per tancar el defecte cutani, el contingut cranial i la fístula d'aire que sortia dels sens etmoïdals i frontal. 

Actualment, el penjoll lliure anterolateral de la cuixa és una de les opcions reconstructives més útils degut a la seva versatilitat. Inclou diferents tipus de teixit en diferents combinacions, una anatomia local fiable i un pedicle llarg amb un calibre adequat. 

La intervenció es va dur a terme el passat mes de novembre i el pacient va rebre l'alta després d'una setmana d'hospitalització. Avui, el pacient es troba lliure de tumor. 


Alta complexitat 

El passat estiu, el Servei de Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica d’HM Delfos ja va assumir i va resoldre amb èxit un cas similar d'un pacient de 80 anys que presentava metàstasi d'un tumor a la base del crani. En aquesta ocasió, també es va utilitzar un penjoll anterolateral de la cuixa per realitzar l'autotrasplantament. 

D'aquesta manera, HM Delfos es consolida com un hospital especialista en realitzar intervencions quirúrgiques d'alta complexitat per a les quals es requereix un alt grau de formació i experiència. El director mèdic territorial 

d’HM Hospitales a Catalunya, Dr. Francesc Fatjó, considera que "aquest tipus de cirurgia serà la que marcarà el futur en molts àmbits de la medicina i apostem per ella. Disposem de l'avançada tecnologia que la fa possible i de l'equip humà, la preparació del qual el capacita per dur-la a terme. Així, podem oferir al pacient un servei de qualitat i amb la màxima seguretat". 

Aquest cas ha servit també per constatar l'eficàcia de l'atenció multidisciplinària del pacient, ja que en el diagnòstic i abordatge han participat especialistes dels serveis de Neurocirurgia, Oncologia, Radiologia, Medicina Intensiva i Anestesiologia, els quals han col·laborat estretament buscant el tractament més beneficiós i menys invasiu pel pacient.


NP Tumor craneal
To Top