Identificar els símptomes de l'Ictus és clau per minimitzar les seqüeles i fins i tot salvar la vida

NP Ictus

Madrid, 28 d’octubre de 2019.- A Espanya, es produeix un ictus cada sis minuts. Aquest factor, entre d'altres, fa que sigui ja la primera causa de mort entre les dones espanyoles i la segona entre els homes. El 20% de la població per sobre de 65 anys s'ha vist afectada per algun accident cerebrovascular i cada vegada són més els casos entre les persones de menys de 50 anys.

L'edat és un dels principals factors de risc d'ictus, però no l'únic. "L'adopció d'hàbits de vida poc saludables i l'increment de la incidència d'hipertensió arterial i d'arítmies, especialment fibril·lació auricular, semblen ser la causa d'aquest increment de casos en persones joves", explica la Dra. Marta Ochoa Mulas, cap de Servei de Neurologia de HM Hospitales a Madrid.

Els experts volen cridar l'atenció sobre aquests factors de risc, ja que l'obesitat, el sedentarisme, la hipertensió arterial, la diabetis i la dislipèmia s'associen a un major nombre de casos, mentre que una dieta adequada, l'abandonament del tabac i de l'alcohol i l'exercici físic poden ser importants aliats per prevenir-los.

De totes maneres, cal tenir en compte la fibril·lació auricular, una arítmia molt freqüent entre la població general que incrementa fins a cinc vegades el risc de patir un ictus i que, sovint, roman asimptomàtica. "Per això és fonamental el diagnòstic precoç d'aquesta malaltia i la instauració d'un tractament adequat amb anticoagulants", indica l'especialista en Neurologia de HM Hospitales.

Un altre factor de risc és el fet d'haver tingut ja un ictus. El 10% dels pacients pateixen un nou episodi durant el primer any i, a partir del segon, el risc de recurrència és d'un 5% anual, de manera que és essencial portar un control molt estricte de tots els factors de risc vasculars si s'ha patit un ictus.


Millor pronòstic gràcies a nous tractaments

"El pronòstic del pacient amb ictus depèn de diversos aspectes, entre ells, de la mida i la localització de la lesió. L'edat i l'origen embòlic de l'ictus són factors negatius, tot i que no es pot dir que en gent jove el pronòstic sempre sigui bo ", explica la Dra. Ochoa.

La neuròloga d'HM Hospitales explica que en les últimes dècades s'han incorporat diversos tractaments efectius en la fase aguda, com la fibrinòlisi intravenosa, "que pertany a les 4,5 primeres hores de l'ictus millora en més d'un 30% la recuperació". Més recents són les tècniques endovasculars, com la trombectomia mecànica, que permeten tractar a determinats pacients durant un termini major de temps i pot aplicar-se en certs casos que no han respost a la teràpia intravenosa.


Actuar a temps

En qualsevol cas, davant d'un ictus el més important és actuar ràpidament. Els senyals d'alerta apareixen de forma immediata i amb la mateixa immediatesa hem de reaccionar. Símptomes com notar que es 'cau' un costat de la cara, pèrdua de força o sensibilitat en un costat del cos, dificultat per parlar o entendre o alteracions de la visió poden alertar d'un accident cerebrovascular.

En aquests casos 'cada minut compte', per la qual cosa s'ha d'avisar immediatament al 112, fins i tot encara que els símptomes cedeixin al cap d'uns minuts, ja que pot tractar-se d'un ictus transitori que posteriorment doni lloc a un nou episodi. La rapidesa pot a més de salvar vides, prevenir seqüeles que resultarien molt discapacitants per al pacient i afectar la seva qualitat de vida en el futur.
To Top